Hoppa till huvudinnehåll

I dag kröns Finlands lucia 2016

I dag kröns Finlands lucia 2016 Ingrid Holm. Kröningen sker i Helsingfors domkyrka och sänds från och med klockan 17 i Yle Fem och på Yle Arenan.

Finlands lucia 2016 är 18-åriga Ingrid Holm från Kimitoön. Hon är abiturient och rutinerad lucia. Redan tidigare år har hon varit Dragsfjärds och Åbos lucia.

- Det känns jätteroligt, säger Ingrid efter att ha uppträtt för Yle Vegas lyssnare på tisdagsmorgonen.

Finlands lucia kommer att uppträda 85 gånger under december och januari.

- Vi har övat ganska mycket med kören, läst texter och däremellan har jag vilat och ätit ordentligt, säger Ingrid Holm, Finlands lucia 2016.

Glada och stolta

Luciamamma Gunilla Åkerberg berättar att det är ett stort ögonblick för hela familjen, som förövrigt är ett musicerande gäng. Blåsinstrument är något som förenar dem alla och Finlands lucia kan spela bland annat althorn, trumpet och kornett.

- I högstadiet vågade Ingrid börja sjunga, säger Gunilla och tillägger att dottern tycker det är roligt att sjunga med luciakören.

Luciakröningen bjuder på sång och musik

Programmet i Helsingfors domkyrka är traditionellt med tal, sång och musik. Kompositör Harri Viitanen, kantor vid Helsingfors domkyrkoförsamling, framför Passacaglia för orgel. Det blir också sång och musik med Sällskapet Muntra Musikanter, Evivakören och Geir Rönning samt naturligtvis Finlands lucia och Luciakören.

I år är det journalisten och författaren Anna-Lena Laurén som håller kröningstalet.

På kröningen kommer Finlands lucia att bära den traditionella, skräddarsydda luciadräkten och ett smycke som är designat enkom för henne.

Luciasmycket symboliserar en öppen famn och är gjort av ett avokadoskal som fått sin gyllene färg av satintråd. Smycket har designats av smyckesformgivare Melina Lindroos.

Här kan du höra och se Finlands lucia

Lucia uppträdde live på luciadagens morgon i Yle Vega. Du kan följa med luciauppträdandet via Yle Vegas Facebook eller här:

Luciakröningen från Helsingfors domkyrka sänds direkt den 13.12 med start kl 17 i Yle Fem och på Yle Arenan. Kröningen sänds också i repris den 19.12 kl 21.00 i Yle Fem.

De vackraste julsångerna sänds i Yle Fem den 23.12 kl 20.25 med repris den 26.12 kl 14.55

Finlands Lucia är ett samarbete mellan Svenska Yle, Folkhälsan och Hufvudstadsbladet.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.