Hoppa till huvudinnehåll

Kontinen efter kanonsäsongen: Ranking betyder ingenting längre

Henri Kontinen slår bollen.
Mixed dubbel-titeln i Wimbledon var en av årets höjdpunkter för Henri Kontinen och finländsk tennis. Henri Kontinen slår bollen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Henri Kontinen,tennis,Wimbledon

Henri Kontinen är ett av idrottsårets stora utropstecken. Efter några stora turneringssegrar har dubbelspecialisten klivit in i tenniseliten. Nästa år kan han bli världsetta.

Under året som gått klev Henri Kontinen upp till världstoppen i dubbel. Den stora genombrottssäsongen resulterade i åtta turneringssegrar, bland dem ATP-finalturneringen och mixed dubbeln i Wimbledon.

– Bästa säsongen hittills. Det var många bra grejer som hände och några saker som jag kommer att minnas väldigt länge. Turneringarna i London, Wimbledon och slutspelstävlingen var absoluta höjdare, berättar Kontinen i Yle Sportens intervju.

Henri Kontinen och Heather Watson lyfter segerpokalerna i Wimbledon.
Henri Kontinen, Heather Watson och brittiska kungligheter. Henri Kontinen och Heather Watson lyfter segerpokalerna i Wimbledon. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press Tennis,Wimbledon,Henri Kontinen,Heather Watson

Då Kontinen lyfte segerbucklan i Wimbledon tillsammans med hemmafavoriten Heather Watson firade han på helig tennismark och dessutom i kungligt sällskap.

– Det var en väldigt kul grej. Och så var det ju Wimbledon! Wimbledon är med all sin historia den största tävlingen vi har. Dessutom hade vi jättekul på banan.

Blivande rankingetta?

I dubbel finns det två rankinglistor, en individuell ranking och en parranking där man beaktar endast de poäng som spelarna samlat då de spelat ihop. På den listan är Kontinen/Peers fyra.

Men Kontinen vann också två turneringar då han spelade med någon annan än Peers. Därför ligger han högre upp på den individuella rankinglistan. Kontinen platsar som världens sjunde bästa dubbelspelare medan Peers är nia.

Vad betyder rankingen för dig?

– Ingenting längre. Ranking var en större grej då jag klättrade på listan och försökte komma in i större och större tävlingar. Då betydde det ganska mycket men nu spelar det inte så stor roll om jag ligger sjua eller tolva.

Tänker du inte att det skulle vara häftig att vara rankingetta?

– Självklart, för alla som spelar tennis skulle det vara häftigt om man kan vara etta. Men det är inget som jag tänker på varje dag.

Favorit i Australian Open

Kontinens och Peers avslutning på säsongen var drömlik. Under den urstarka novembermånaden vann duon alla sina tio matcher som dessutom alla var mot andra par från världstoppen.

Genast efter årsskiftet försvarar Kontinen/Peers sin titel i Brisbane och halvvägs in i januari är det redan dags för säsongens första Grand Slam-turnering Australian Open i Melbourne. Efter den fantastiska sviten som avslutade förra säsongen är Kontinen och Peers kanske rentav de största segerkandidaterna.

John Peers och Henri Kontinen på tennisbanan.
John Peers och Henri Kontinen. John Peers och Henri Kontinen på tennisbanan. Bild: imago/Colorsport/ All Over Press Henri Kontinen,John Peers,tennis

Kontinen förhåller sig ändå motvilligt till att underteckna påståendet.

– Jag vet inte om vi är största favoriter, säger Kontinen med ett litet skratt.

– Jag tror att vi hela tiden har varit ett lag som ingen gillar att spela emot. Om vi spelar och servar bra så vet motståndarna att det inte finns mycket de kan göra. Jag hoppas att vi kan fortsätta starkt redan i Melbourne.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport