Hoppa till huvudinnehåll

Lidls julchoko får bäst rättvisebetyg

Rocky christmas road
Rocky christmas road Bild: Yle/Carina Ahlskog smakgåva

Enligt en jämförelse som medborgarorganisationen Finnwatch har gjort är Lidl överlägsen vinnare när det gäller julkonfekter som är certifierade för att vara ansvarsfulla.

Även Stockmann klarade sig bra i Finnwatch jämförelse.

Däremot har mängden certifierade chokladkonfekter i de andra kedjorna minskat jämfört med Finnwatch jämförelse i fjol, och enligt organisationen finns det mindre certifierade chokladkonfekter på den finska julmarknaden.

Största minskningen i S-gruppen

Största förändringen gällde i S-gruppens julsortiment, som i år bara har en certifierad chokladkonfektask enligt Finnwatch. Det motsvarar 2 procent av kedjans julsortiment. I Finnwatch jämförelse i fjol hade S-gruppen 8 certifierade konfektaskar.

Även Kesko har mindre certifierade chokladkonfektaskar än i fjol. Kesko har 10 certifierade konfektaskar, vilket enligt Finnwatch motsvarar knappt 8 procent av julsortimentet.

Siwa och Valintatalo har enligt Finnwatch en certifierad konfektask i sortimentet i år, vilket motsvarar 10 procent av julsortimentet.

Lidl och Stockmann mer certifierad chokladkonfekt än i fjol

Stockmann och Lidl har fler certifierade konfektaskar än i fjol i Finnwatch jämförelse. Lidl har redan i flera år haft flest certifierade säsongsprodukter av choklad. Enligt Finnwatch är alla konfektaskar av Lidls eget varumärke certifierade i år. Enligt Finnwatch är 24 produkter i Lidls hela julkonfektsortiment certifierade, vilket motsvarar 52 procent.

Stockmann har 13 certifierade konfektaskar. I varuhuset i Helsingfors motsvarar det 10 procent av konfektaskarna enligt Finnwatch. I fjol hade Stockmann bara 6 certifierade konfektaskar enligt Finnwatch.

Tokmanni var för första gången med i Finnwatch jämförelse, och hade 7 certifierade konfektaskar.

Barnarbete och tvångsarbete

Enligt Finnwatch finns det problem när det gäller mänskliga rättigheter särskilt inom kakaoproduktionen i Västafrika. Det förekommer till exempel barnarbete och tvångsarbete.

Enligt Finnwatch kan företagen motverka riskerna genom att använda kakao som är certifierad för ansvarsfullt arbete av en tredje part.

Företagens egna certifieringar otydliga

Finnwatch kritiserar också företagens egna certifieringar, eftersom de inte är gjorda av en tredje part.

- Företagens egna program för ansvarsfullhet är inte genomskinliga, och de kriterier som används i programmen är otydliga. De är ett välkommet tillskott bland certifieringarna men ersätter inte trovärdig certifiering, säger Finnwatch verksamhetsledare Sonja Vartiala i ett pressmeddelande.

Enligt Finnwatch kan man bara försäkra sig om att chokladen produceras på ett ansvarsfullt sätt om övervakningen och kontrollen sköts av en tredje part.

- När det handlar om att öka den ansvarsfulla produktionen av choklad, har kunden en nyckelposition. Finnwatch uppmanar konsumenterna att lämna ocertifierade chokladprodukter i butiken, säger Vartiala.

Läs också