Hoppa till huvudinnehåll

Lucia i Åbo domkyrka - och i virtualkyrkan

Åbos lucia Casandra Heininen med tärnor.
Lucia Casandra Heininen med tärnorna Nathalie Panisse, Malena Fromholdt och Sofia Pettersen. Åbos lucia Casandra Heininen med tärnor. Bild: Yle/Lotta Sundström åbos lucia 2016

Åbolucian Casandra Heininen med tärnor uppträder i Åbo domkyrka på tisdag kväll med början klockan 17.30.

Den som vill ta del av lucia-andakten ska ta sig i god tid till kyrkan. Alternativt kan man följa kröningen virtuellt via webbsidan www.virtuaalikirkko.fi.

Efter andakten åker Åbolucian med följe med häst och kärra över Dombron vidare mot centrum. Ofta brukar programmet hållas på gågatan, men i år är Lucia inne på Hansatorget.

Luciaprocessionen stör trafiken i centrum av Åbo. Följet startar cirka klockan 18.00 från Domkyrkan, och rör sig längs Aningaisgatan, Universitetsgatan och i Hansakvarteret, dit man anländer senast kl.18.45. Folkhälsan har trafikvakter längs rutten.

På Hansatorget utlovas program för hela familjen med början klockan 18. Lucia och tärnorna kommer att sjunga, ackompanjerade av gitarr. Man får gärna komma och titta och man får gärna ha tomtemössa på sig, och lykta i handen heter det i stadens meddelande.

Andakten i kyrkan är svenskspråkig, medan programmet på Hansatorget är tvåspråkigt. Andakten bandas så man kan se den både live och senare som bandad version.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland