Hoppa till huvudinnehåll

Övervakningskamerorna ger trygghet

Ett husbolag som har installerat övervakningskameror på gården.
Ett husbolag som har installerat övervakningskameror på gården. Bild: Yle / Marga Sandström övervakningssystem,Övervakningskamera,övervakningskamera

En allmän känsla av otrygghet har lett till att allt fler husbolag installerar övervakningskameror. Enligt lagen bör det ändå alltid finnas en vägande orsak till övervakningen, som t.ex att husbolaget utsatts för ofog eller inbrott.

- Övervakningskamerorna skall vara en sista utväg när andra metoder inte hjälper, påpekar rådgivande jurist Tapio Haltia vid Finlands fastighetsförbund.

Strafflagen tar inte klart och tydligt ställning till var övervakningskamerorna får placeras i ett husbolag. Det viktigaste är att de inte stör hemfriden. Trappuppgången och andra allmänna utrymmen i ett husbolag omfattas också av hemfridslagen.

Det betyder att man måste fråga alla invånare i husbolaget innan man i de här utrymmena får införa kameraövervakning.

Husbolaget måste också se till att man följer personuppgiftslagen. Det betyder att bilderna som sparas på kamerans hårdskiva inte får överlåtas till någon annan och de skall raderas direkt när de inte längre behövs.

Dessutom skall det finnas tydliga skyltar som berättar att här finns övervakningskameror.

En skylt som informerar att området har kameraövervakning.
En skylt som informerar att området har kameraövervakning. Bild: Yle / Marga Sandström övervakningssystem,övervakningsanordningar,Övervakningskamera,övervakningskamera

Ingen kan exakt säga hur många husbolag som har installerat övervakningskameror. Men när man vandrar i Helsingfors centrum inser man snabbt att så gått som varje trappuppgång övervakas. Tapio Haltia rådgivande jurist vid Finlands fastighetsförbund påpekar att det inte är helt problemfritt att rigga upp en kamera ovanför ytterdörren.

- Ifall kameran kan filma vem som går in eller ut genom ytterdörren kan det bryta mot integritetsskyddet.

Trots det väljer flera husbolag att ändå placera en övervakningskamera ovanför ytterdörren. Enligt rådgivande jurist Tapio Haltia är det lite av en grå zon i lagen,eftersom gatan räknas som ett allmänt utrymme.

Det viktigaste är ändå att majoriteten av aktieägarna på bolagsstämman gått med på att installera kameraövervakningen.

De flesta husbolag anlitar ett övervakningsföretag som tar hand om bildmaterialet och underhållet av övervakningskamerorna. Men trots det har husbolaget ett ansvar att man inte bryter mot varken hemfriden eller personuppgiftslagen.

Men frågan är om övervakningskamerorna sist och slutligen förhindrar att brott. Vid disponentbyrån Estlander & co upplever man att kameran i några husbolag förhindrat ofog på fastigheten.

- Ibland har vi också lyckats hitta den skyldige, säger Mikael Julin, informationsansvarig vid Estlander & co.