Hoppa till huvudinnehåll

Rehula: SFP kommer med verkligt hårda anklagelser

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula
Familje- och omsorgsminister Juha Rehula Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Karleby,Juha Rehula,social- och hälsovårdsreformen (sote)

Familje- och omsorgsminister Rehula säger att han förstår att SFP som oppositionsparti är emot beslutet att ge omfattande jour till Seinäjoki.

- Vårt mål nummer ett är att de svenskspråkiga får jourservice i Vasa, så kommer det att förbli, säger han. Vasa kommer att ha jour dygnet runt.

Seinäjoki ska däremot sköta den omfattande jourvården för svårt sjuka eller skadade personer i och med reformen. Det kan enligt social- och hälsovårdsministeriet handla om cirka 50 svenskspråkiga patienter i året.

Enligt Svenska Folkpartiet har Social- och hälsovårdsministeriet gett felaktiga eller bristfälliga data till grundlagsutskottet när saken behandlades där.

Rehula tar hårt på SFP:s påståenden.

- De där anklagelserna är verkligen hårda. Jag tänker personligen undersöka om de är sanna.

Du kommer alltså att se över den saken?

- Jag har fått höra en massa olika påståenden under de senaste veckorna, sanna eller mindre sanna. Om inte tidigare får jag efter min ministerperiod utreda om de där hårda anklagelserna stämmer.

Även chefsöverläkare Auvo Rauhala vid Vasa centralsjukhus har kritiserat lagberedningen för att bygga på felaktiga uppgifter.