Hoppa till huvudinnehåll

Utvecklingspsykologerna behöriga igen

Havtornen vid Åbo Akademi i Vasa.
Utvecklingspsykologerna utbildas vid Åbo Akademi i Vasa. Havtornen vid Åbo Akademi i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen åbo akademi

Riksdagen godkänner paragrafen som ger utvecklingspsykologerna behörighet att jobba som skolkuratorer. Det var en viktig ändring för Österbotten, där en stor del av kuratorerna är utvecklingspsykologer.

Enligt en lagändring år 2014 förlorade utvecklingspsykologerna sin behörighet att jobba som skolkuratorer. Det var ett hårt slag mot Österbotten där många skolkuratorer är just utvecklingspsykologer.

Lagändringen ledde till att kommundirektörerna i Österbotten lämnade in en skrivelse till undervisningsministeriet.

För en tid sen meddelades det om en liten uppluckring av kraven: Utvecklingspsykologerna fick fortsätta jobba som kuratorer om de kompletterade sin utbildning med studier i socialt arbete.

Men slutresultatet blev ännu mildare. På tisdag morgon godkände riksdagen en paragraf som gör kraven lösare vad gäller kuratorernas utbildning.

Det betyder i praktiken att utvecklingspsykologerna återfår sin behörighet.

- Regeringen ville att man skulle ha studier inom socialt arbete. Vi fick det till att det behövs studier inom socialbranschen och dit hör utvecklingspsykologin, säger Michaela Nylander (SFP).

Nylander sitter i riksdagens kulturutskott och det var där man kom med ett betänkande enligt vilket man skulle lätta på kraven.

Under tisdagen röstade riksdagen igenom ändringen med klara siffror.

- Det här betyder att också de som nu studerar utvecklingspsykologi får behörighet att jobba som skolkuratorer när de är klara, säger Nylander.

Lagändringen träder i kraft vid årsskiftet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten