Hoppa till huvudinnehåll

Yazidiska kvinnor fick Sacharovpriset

Yazidiska Nadia Murad och Maliya Aji Bashar
Sacharovprisets mottagare Nadia Murad (tv) och Lamiya Aji Bashar Yazidiska Nadia Murad och Maliya Aji Bashar Bild: EPA/PATRICK SEEGER Sacharovpriset för tankefrihet

De yazidiska kvinnorna Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar har tagit emot det prestigefyllda Sacharovpriset av Europaparlamentet. Priset ges för deras kamp för värdighet och rättvisa åt den förföljda yazidiska minoriteten.

Lyckades fly ur IS-fångenskap

Murad och Bashar tillfångatogs av terrorgruppen IS och såldes som sexslavar i norra irak under sommaren år 2014. Båda lyckades fly ur fångenskapen och fungerar i dag som talespersoner för yazidierna. Fortfarande beräknas över 3 000 yazidiska kvinnor leva i IS-fångenskap.

Den yazidiska minoriteten har utsatts för en hård utrensningskampanj av IS. FN har beskrivit IS förbrytelser mot IS som follkmord.

Människorättsaktivisten Nadia Murad i Europaparlamentet
Människorättsaktivisten Nadia Murad i Europaparlamentet Bild: EPA/PATRICK SEEGER Sacharovpriset för tankefrihet

Förföljd minoritet

Yazidiernas religion yazdanismen har inslag av både kristendom och islam. Yazidierna hör till de mest förföljda folkgrupperna i Mellanöstern.

Den yazidiska folkgruppen bor förutom i norra Irak också i Syrien, Iran och Turkiet. Det finns enligt varierande uppskattningar i dag omkring 400 000 yazidier. Den största gruppen yazidier i exil bor i Tyskland.

Här kan du se en video om Murads och Bashars liv som flyktingar i Tyskland