Hoppa till huvudinnehåll

Yle rättar: Utskottsmedlem hade suppleant då jourfrågan avgjordes

Aino-Kaisa Pekonen.
Aino-Kaisa Pekonen är riksdagsledamot för Vänsterförbundet. Aino-Kaisa Pekonen. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Aino-Kaisa Pekonen,vänstern,Vänsterförbundet,politiker

Också Svenska Yle citerade tidningen Pohjalainens felaktiga uppgifter om att en riksdagsledamots frånvaro i utskottet ledde till att Vasa förlorade den omfattande jouren. Nyheten stämmer inte.

Vasa centralsjukhus förlorade ställning som omfattande joursjukhus väcker heta känslor, också på felaktiga grunder.

Tidningen Pohjalainen publicerade en felaktig nyhet om att Vänsterförbundets Aino-Kaisa Pekonens frånvaro i utskottsmötet på måndag blev avgörande för frågan. Pekonen låg på operationsbordet när utskottet möttes och kunde inte närvara.

Enligt tidningen Pohjalainen hade hon ingen suppleant på plats, vilket tidningen tolkade som ett klåpande som avgjorde Vasas framtid. Men det stämmer inte.

Pekonens suppleant var socialdemokrat

Eftersom vänsterförbundet inte har någon egen suppleant, ryckte socialdemokraternas Satu Taavitsainen in på utskottsmötet. Flera ledamöter från regeringspartierna var också frånvarande, utan suppleanter.

Kristdemokraternas Sari Tanus var en av dem som fick plats på mötet för att så många borgerliga ledamöter var borta. Hon röstade ändå för Vasas ställning.

Rösterna föll 8-7

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott avgjorde till Seinäjokis fördel med röstningssiffrorna 8-7.

Aino-Kaisa Pekonen förundrar sig över varför den felaktiga informationen kom ut om hennes frånvaro. Hon har redan hunnit få tiotals arga reaktioner från besvikna österbottningar, framförallt på sociala medier.

Utskottet kunde med en tillfällig majoritet ha avgjort frågan till förmån för Vasa. Men då hade regeringspartiernas majoritet ändå förmodligen ändrat beslutet i plenum till regeringens ursprungliga förslag.

Vi på Svenska.yle.fi beklagar att vi publicerade en artikel med felaktigt innehåll.

Artikeln som byggde på tidningen Pohjalainens uppgifter hann ligga ute i sju minuter, avpublicerades sedan och ersattes av en kort korrigering som nu har uppdaterats med en utförligare version.

Artikeln uppdaterad 13.12.2016 kl 16:39 med en utförligare korrigering.
Artikeln uppdaterad 13.12.2016 kl 16:01 med en kort korrigering.
Artikeln avpublicerad 13.12.2016 kl 15:40 på grund av felaktiga uppgifter.

Den ursprungliga felaktiga artikeln publicerad 13.12.2016 kl 15:33.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten