Hoppa till huvudinnehåll

Yles förvaltningsråd stöder ledningen i fallet Sipilä-Jääskeläinen - nu rensas luften

Bild av riksdagsledamot Kimmo Kivelä (sannf.), Yles förvaltningsråds ordförande.
Förvaltningsrådets ordförande Kimmo Kivelä. Bild av riksdagsledamot Kimmo Kivelä (sannf.), Yles förvaltningsråds ordförande. Bild: Kimmo Brandt Kimmo Kivelä,förvaltningsråd,ordförande,Yle

Yles förvaltningsråd gav på tisdag kväll sitt utlåtande i fallet där chefredaktör Atte Jääskeläinen hade beordrat sina redaktioner att inte skriva fler artiklar om statsminister Juha Sipiläs kopplingar till Terrafame.

- Förvaltningsrådet har en övervakande roll, inte en beslutande roll då det är frågan om Yle, säger förvaltningsrådets ordförande Kimmo Kivelä (Sannf).

- Smutstvätten sköter man hemma och inte i offentligheten, konstaterar Kivelä.

Förvaltningsrådet anser att de åtgärder som Yles chefer har föreslagit ska genomföras.

- Direktörerna ska nu gå igenom det som skett med sina anställda.Också Yles vd Lauri Kivinen deltar i diskussionerna. Dessutom ska etikchefen göra upp en plan angående etisk journalistik, säger Kivelä.

Har det här skadat Yles rykte?

- Det här har nog inte blivit utan följder. Förvaltningsrådet stöder ändå det viktiga arbete som Yle gör. Den här processen kommer att rena luften så att Yle ännu bättre än förr kan genomföra sitt public service-uppdrag och syssla med journalistik av hög kvalitet.

Många frågor kring statsministerns ägande, jäv och mejl

Det har väckts frågor kring statsminister Juha Sipiläs mejl till personer på Yle. Det har frågats huruvida Sipilä försökte påverka Yles journalistiska rapportering om hans eventuella jäv i fråga om Terrafame. Samtidigt väcktes det frågor om Yles informationsuppdrag och Yles oberoende ställning.

- Ur samhällets synvinkel är det viktigt att få reda på om Sipilä försökte påverka Yles ledning på grund av sina egna intressen, sade SDP-gruppen i Yles förvaltningsråd för cirka två veckor sedan.

Läs mera:

Maarit Feldt-Ranta i Obs debatt 21.4.2016

Sossarna i Yles förvaltningsråd vill granska Sipiläs e-post

De socialdemokratiska medlemmarna i Yles förvaltningsråd kräver att statsministerns e-postmeddelanden till Yle undersöks. SDP:s grupp i förvaltningsrådet är överraskade över Juha Sipiläs kraftiga anfall mot Yles oberoende.

 • Flygplanen kan inte landa i dimman

  Både planen til Helsingfors och Stockholm har problem.

  Den kraftiga dimman har ställt med problem på Vasa flygplats. Planet från Helsingfors har inte kunnat landa och det fanns inget returflyg från Vasa till Helsingfors som skulle ha avgått 8.45.

 • Perrin och Kallio visar vägen för TPS

  Veckans hetaste spelare i ligan de två senaste veckorna.

  Ishockeyligans poängliga toppas för tillfället av TPS två veteraner Eric Perrin och Tomi Kallio. Något som också syns i ligans utmärkelse veckans hetaste spelare.

 • Bokrecension: Liten bok som sjuder av ondska

  Inkastare: Mikael Crawfords debut både roar och förfärar.

  En liten bok om nästan ingenting är visserligen en liten bok, men den handlar minsann inte om ingenting. Tvärtom, den handlar om ungdom, vuxendom, fylla och vansinne. Det är en bok som både upprör och roar, skriver Svenska Yles recensent Lotta Green.

 • Efterlysningen 26.9

  Äppel efterlyses även denna vecka

  Det är fortfarande stor efterfrågan på äppel. En del byggmaterial bortges.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes