Hoppa till huvudinnehåll

Yrkesfiskaren Bertel West: Använd flythalare om du ska röra dig på isen

Bertel West uppmanar alla att använda flythalare när de rör sig på isen.
Bertel West bedriver vinterfiske i Sundoms skärgård. Bertel West uppmanar alla att använda flythalare när de rör sig på isen. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney yrkesfiskare,Skärgård,vinter

Pimplare har börjat söka sig ut på isarna och en och annan långfärdsskrinnare syns också på bild i Facebookflödet. Men hur säkra är isarna?

-Isen är aldrig säker och man ska aldrig lita på någon annans uppgifter om hur hållbar isen är, säger pensionerade yrkesfiskaren Bertel West.

Kontrollera isen ordentligt

Just nu fiskar han med nät och lakryssjor under isen. Men innan han lade ut sina nät under isen kontrollerade han ordentligt att isen höll på de områden han skulle röra sig. Han rörde sig då med hjälp av en pontonkälke. När han nu vittjar färdas han med snöskoter.

-Jag avviker inte från spåret från pontonkälken. Då vet man aldrig hur det går. Isen är väldigt ojämn i år på grund av att vattnet varit så varmt den här hösten.

Bertel West på väg med snöskoter för att vittja sina nät.
Bertel West på väg med snöskoter för att vittja sina nät. Bertel West på väg med snöskoter för att vittja sina nät. Bild: Svenska Yle/ Jessica Morney vinter,vinterfiske,Skärgård,snöskoteråkning

Det här har gjort att det finns många vindvakar, det vill säga svaga eller ofrusna ställen i isen. När vattnet fryser så ska ångan och värmen upp någonstans.

Bertel West ger som exempel ett nästan öppet område som är 70 - 80 meter brett och 200 meter långt och som ligger en bit ut i skärgården från Långskärs fiskehamn i Sundom.

Sådana vindvakar – eller väderbälgar som de kallas på sundomdialekt – kan finnas var som helst och vi har redan hört i nyheterna om folk som gått genom isen, konstaterar Bertel West. Utöver vindvakarna bör man komma ihåg att strömhål också är farliga områden.

Flythalare a och o när du är på isen

Bertel West har vinterfiskat sedan han var i 13-14-års åldern. Han har själv gått genom isen flera gånger, och vet hur det är att ta sig upp ur en vak.

-Jag har alltid isdubbarna med mig och flythalare är a och o när man rör sig på isen. Om man hamnar i vattnet med flythalare på, så flyter man som en kork. Det här gör att det är relativt lätt att ta sig upp på hållbar is igen. Så gå inte ut på isen utan flythalare!