Hoppa till huvudinnehåll

Ginman & Suominen: Oppositionen ger strimma av hopp för svenskan

Susanna Ginman och Anne Suominen.
Susanna Ginman och Anne Suominen. Bild: Marcus Rosenlund polpodd

Riksdagens beslut om joursjukhusen tunnar ut grundlagsutskottets roll. Yle Nyheters Anne Suominen och Hbl:s Susanna Ginman resonerar kring behovet av en författningsdomstol och listar bakslagen för svenskan under regeringen Sipilä.

I debatten om joursjukhusen stod SDP, De gröna, Vänsterförbundet och Kristdemokraterna i gemensam front med SFP. Knappast någonsin tidigare har de svenskspråkigas rättigheter försvarats av så många riksdagsledamöter, också av sådana som säkert inte ens har funderat på saken tidigare.

Suominen och Ginman tror att förståelsen för finlandssvenskarnas behov djupnade i oppositionspartierna under processen och de hoppas att den håller i sig också fram över. Men besvikelsen över i synnerhet Samlingspartiet är stor.