Hoppa till huvudinnehåll

Häftiga strider har brutit ut igen i Aleppo

Striderna rasar igen i Aleppo, mindre än ett dygn efter att vapenvilan ingicks. Den syriska regeringen och rebellerna anklagar varandra för att ha anfallit först. Det var meningen att rebeller och civila skulle börja evakueras på onsdag morgon, men nu har evakueringen lagts på is.

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att regeringen har beskjutit det lilla rebellkontrollerade området som återstår i östra Aleppo med granater, stridsvagnar och från luften.

– Sammandrabbningarna är våldsamma och bombardemanget är väldigt tungt, säger Rami Abdulrahma som är chef för Syriska människorättsobservatoriet.

Nyhetsbyrån AFP:s korrespondent som är på plats i det rebellkontrollerade området säger att flera civila har skadats av stridsvagnseld. Civila uppges fly i panik och springa genom de sönderbombade gatorna i jakt på ett gömställe.

Syriens statliga TV rapporterar att sju personer har dödats i rebellernas eldgivning mot regeringskontrollerade områden under onsdagen. Sveriges radios korrespondent Cecilia Uddén rapporterar att skottlossninge hörs till västra Aleppo, där hon befinner sig.

Enligt Ryssland svarar den syriska regimen bara på rebellernas attack. Rysslands försvarsministerium uppger att rebellerna började skjuta mot en busskonvoj som skulle evakuera rebeller och civila.

Turkiet anklagar däremot den syriska regeringen för att ha brutit vapenvilan. President Recep Tayyip Erdoğan och Rysslands president Vladimir Putin ska diskutera situationen i Aleppo per telefon senare under dagen.

Rebeller och civila skulle evakueras efter eldupphör

Turkiet, Ryssland och Syrien bekräftade på tisdag kväll att det hade nåtts en överenskommelse om eldupphör med rebellerna i Aleppo. Uppgörelsen innebär att både rebeller och civila ska kunna evakueras.

Evakueringarna skulle börja klockan fem på onsdag morgon. Nyhetsbyrån Reuters rapporterade tidigare under morgonen att det stod över 30 bussar på en huvudväg som leder ut ur östra Aleppo, i väntan på att evakuera människor.

Nu kommer rapporter om att bussarna har lämnat östra Aleppo och återvänt till sina depåer. Det syriska människorättsobservatoriet uppgav under morgonen att operationen har fördröjts av okänd anledning.

Enligt rebellkällor som citeras av nyhetsbyrån Reuters ska shiamiliser ha hindrat människor från att ta sig till bussarna som ska ta ut dem ur östra Aleppo. Strax därefter citerade Reuters andra oppositionskällor som sade att evakueringarna kan komma att skjutas upp till torsdagen.

Rebellerna får fri lejd till Idlib?

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin sade på tisdag kväll att rebellerna och deras familjer garanteras fri lejd ut ur Aleppo.

De ska kunna transporteras exempelvis till provinsen Idlib, väster om Aleppo, där rebellgruppen Jabhat Fatah al-Sham (tidigare Nusrafronten) fortfarande är stark. Rebellerna får ta med sig lätta vapen.

Enligt Ryssland ska de civila få välja om de vill ta sig till rebellkontrollerade Idlib eller regeringskontrollerade områden i exempelvis västra Aleppo.

Den statliga syriska nyhetsbyråns (SANA) foto på människor som lämnade ett återerövrat område i Aleppo på tisdagen 13.12.2016
Den statliga syriska nyhetsbyråns (SANA) foto på människor som lämnade ett återerövrat område i Aleppo på tisdagen 13.12.2016 Den statliga syriska nyhetsbyråns (SANA) foto på människor som lämnade ett återerövrat område i Aleppo på tisdagen 13.12.2016 Bild: EPA/SANA HANDOUT Aleppo,Syrien

Efter nyheten om eldupphör meddelade turkiska myndigheter - å sin sida - att landet är redo att ta emot cirka 80 000 flyktingar från Aleppo. De skulle placeras i tältläger intill gränsen mot Syrien.

Både FN och Internationella Röda korset har krävt att få agera neutral part och övervaka evakueringarna. Hittills har det inte kommit några besked om eventuella internationella observatörer för operationen.

Stor seger - Idlib nästa?

Återerövringen av Aleppo är utan tvekan en stor seger för Assadregimen och för dess uppbackare Iran och Ryssland.

Kriget i Syrien är ändå inte över. Om rebeller och civila nu, mot förmodan, får fri lejd ut ur östra Aleppo så finns det stor risk för att Idlib blir nästa slagfält.

Och efter det kvarstår exempelvis problemet Islamiska staten och de områden IS kontrollerar.

Ett meddelande på Twitter från en lärare i Aleppo 14.12.2016:" Glöm inte bort oss. Vi önskade ingenting annat än frihet."