Hoppa till huvudinnehåll

Jussi Halla-aho återvänder till lokalpolitiken i Helsingfors

Jussi Halla-aho
Jussi Halla-aho (Sannf) kandiderar i kommunalvalet i april 2017. Jussi Halla-aho Bild: AOP Jussi Halla-aho

Europaparlamentariker Jussi Halla-aho från Sannfinländarna tänker återvända till kommunalpolitiken i Helsingfors. Det här meddelade Sannfinländarnas lokalavdelning i Helsingfors sent på tisdagskvällen.

Halla-aho kommer att ställa upp i kommunalvalet i april nästa år och ska också kandidera i riksdagsvalet 2019.

I kommunalvalet 2012 fick Halla-aho tredje mest röster i Helsingfors och i hela landet. Enligt lokalavdelningens pressmeddelande är viktiga frågor för Halla-aho nationalism, invandringskritik och ett ansvarsfullt förhållningssätt till offentliga medel. Han vill inte förbättra världen på bekostnad av vanliga helsingforsares välfärd och säkerhet.

Kommunalvalet är den 9 april. Kandidatnomineringen pågår till slutet av februari.

Dömdes efter blogginlägg

Halla-aho valdes till Europaparlamentet 2014 men kommenterar aktivt händelser i Finland och Helsingfors. Han delar så gott som dagligen artiklar på sin Facebooksida om invandrare som gör brott, ofta med en syrlig kommentar som tillägg. Till exempel när Helsingin Sanomat i november berättade om att en suppleant för SDP i Esbofullmäktige dömts för narkotikabrott skrev han "Igen en socialdemokrat i farten".

Efter den nazistiska dödsmisshandeln på Stationsplatsen i Helsingfors i september sade Halla-aho i en intervju med Yle att "liknande misshandelsfall sker varje veckoslut, men de överskrider inte nyhetströskeln för att de inte kan användas politiskt." Enligt Halla-aho utnyttjas dödsmisshandeln cyniskt.

Halla-aho dömdes själv i juni 2012 av Högsta domstolen för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid till dagsböter. Domen gavs efter ett blogginlägg sommaren 2008 där Halla-aho skrev att islam är en pedofilreligion och att stjälande och parasiterande på skattemedel är ett nationellt, kanske rentav genetiskt särdrag hos somalier.

Halla-aho är officiellt fortfarande ledamot i stadsfullmäktige i Helsingfors men har inte närvarat på ett möte på flera år.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen