Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoöns kommunstyrelse vill se beslut gällande Nordanå-Lövböle vindkraftspark

Vindkraftverk i Märynummi, Halikko.
Vindkraftverk i Märynummi, Halikko. Bild: Yle/Monica Forssell märynummi

Vindkraftsparken i Nordanå-Lövböle har länge diskuterats på Kimitoön och på onsdagkvällens kommunstyrelsemöte togs frågan upp som ett extra ärende.

- Kommunstyrelsen skickar nu en uppmaning till bygg- och miljötillsynsnämnden att behandla byggnadsloven för vindkraftverken för Nordanå-Lövböle vindkraftspark, säger styrelsens ordförande Wilhelm Liljeqvist (SFP).

Bygg- och miljötillsynsnämnden har länge diskuterat vindkraftsparken, men man har inte kunnat fatta några beslut då man ansett att man inte har fått alla behövliga utredningar. Nämnden tar upp frågan på sitt nästa möte, den 10 januari 2017.

Egentliga Finlands energi ansökte i september 2015 om bygglov för en vindkraftspark med 29 turbiner i Nordanå-Lövböle på Kimitoön.

Läs mer om ärendet här: Dags för ett avgörande om Nordanå-Lövböle vindkraftspark

Uppdaterat: Nordanå-Lövböle-ärendet togs upp som ett extra ärende på kommunstyrelsemötet på initiativ av kommundirektör Anneli Pahta.

Även Kimitoöns kommunstyrelse är kritisk till förbindelsebåtsavgifter

Precis som de flesta andra utlåtanden gällande kommunikationsverkets förslag på förbindelsebåtsavgifter är även Kimitoöns kommunstyrelses linje kritisk. Styrelsen motsätter sig därför försök med förbindelsebåtsavgifter.

- Skärgårdstrafiken är inte jämförbar med kollektivtrafik. Det här förslaget skulle ta livet av företagen och bosättningen i den yttre skärgården, säger Wilhelm Liljeqvist.

Lokala råvaror ska prioriteras

Kommunstyrelsen behandlade även motionen "Matstrategi och offentlig upphandling av livsmedel i Kimitoöns kommun".

- Vi går in för att använda lokala råvaror i de kommunala köken. I den mån det är möjligt, säger Wilhelm Liljeqvist.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland