Hoppa till huvudinnehåll

Kloreringen av dricksvattnet i Borgå stoppad

glas med vatten
Dricksvattnet i synnerhet i centrum av Borgå och i Vårberga kan fortfarande smaka klor. glas med vatten Bild: YLE/Stefan Härus glas med vatten

Borgå Vatten upphörde på onsdag med kloreringen av dricksvattnet vid Sannäs vattentag.

Desinfieringen av dricksvattnet har fortgått oavbrutet sedan augusti.

De vattenprover som tagits vid Sannäs vattentag de två senaste veckorna, har visat normala värden. De senaste proverna togs på tisdag och onsdag och visade också normala värden, men fortfarande kan vattnet smaka klor.

Olika orsaker

Vattenprover togs på ondag också i Vårberga och i stadens centrum.

- Den ogynnsamma smaken är troligtvis en kombination av olika orsaker. Kloreringen kan vara en orsak, men vi kommer att fortsätta undersöka orsakerna till vattnets avvikande smak och lukt, säger Borgå Vattens verkställande direktör Risto Saarinen.

Saarinen poängterar dock att vattnet under hela processen har motsvarat kvalitetskraven.

Dricksvattnets kvalitet kan förbättras genom att låta vattnet rinna ur kranarna i synnerhet på morgonen, eftersom vattnet då stått en längre tid i vattenledningssystemet. Klorsmaken kan också avlägsnas genom att koka dricksvattnet.