Hoppa till huvudinnehåll

Mexikos senat röstade för medicinsk marijuana

Marijuanaplantor
Marijuanaplantor Bild: imago/SKATA/ All Over Press Marijuana,Cannabis,narkotika

Senaten i Mexiko har med överväldigande majoritet röstat för att legalisera marijuana för medicinskt bruk. Rösterna föll 98 för och 7 emot.

Enligt förslaget ska myndigheterna slå fast regler för användning, import och tillverkning av läkemedelsprodukter som tillverkats av cannabis eller marijuana.

Produkter som innehåller en procent thc blir tillåtna. Thc är den dominerande psykoaktiva komponenten i cannabis. Vidare ska det vara tillåtet att odla marijuana för forskning och för medicinskt bruk.

Kriget mot droger

En del parlamentariker ansåg att lagförslaget inte går tillräckligt långt eftersom den inte omfattar odling av marijuana för eget bruk och inte tar upp frågor som andra sorters narkotika och kriget mot droger.

Senatorn Armando Rios Piter röstade mot förslaget. Han säger att lagförslaget visserligen hjälper patienter med kroniska sjukdomar, men att det inte tar itu med de misslyckade försöken att bekämpa den organiserade brottsligheten. Sedan landets dåvarande president Felipe Calderón för tio år sedan inledde en militär offensiv mot drogkartellerna har mer än 100 000 människor fått sätta livet till. Ytterligare 30 000 människor saknas.

Lagförslaget ska ännu behandlas av parlamentets underhus.

Innehav avkriminaliseras

President Peña Nieto motsätter sig en mera omfattande legalisering av marijuana, men han har föreslagit att det ska bli tillåtet att inneha 28 gram marijuana. För närvarande är den högsta tillåtna mängden 5 gram.

Att använda marijuana för nöjesbruk är enligt Reuters förbjudet i stora delar av Mexiko, men i fjol gav högsta domstolen tillåtelse för fyra personer att odla marijuana för eget bruk. I och med domslutet är det enligt Reuters möjligt att stifta lagar om att legalisera marijuana.

Flera amerikanska länder samt delstater i USA har gått längre än Mexiko när det gäller att tillåta användning av marijuana för medicinskt bruk eller för nöjesbruk.

Läs också