Hoppa till huvudinnehåll

Naturisarna är fantastiska - men var försiktig!

Naturisarna är fantastiska just nu och långfärdsskridskosäsongen har kommit igång betydligt tidigare än vanligt. Men ge dig inte ut på isen om du inte själv kan bedöma hur tjock den är. Inte ens en rutinerad skridskoåkare ska någonsin bege sig ut ensam.

Vi besökte Tusby träsk på tisdag tillsammans med Seppo Sihvonen, ordförande för Finlands långfärdsskrinnare. Förhållandena var fantastiska, och Sihvonen hade inte upplevt såhär fina isar på flera år. På Tusby träsk är isen just nu över tio centimeter tjock.

Kom ihåg säkerheten!

Bege dig aldrig ut på isen ensam. Du ska också ha vanan att själv bedöma hur tjock isen är och om det är tryggt att röra sig på den eller inte.

Långfärdsskridskoåkare ska också alltid ha med sig rätt utrustning: ispiggar (vanliga skidstavar duger inte), isdubbar, ryggsäck med byteskläder som är vattentätt packade och kastlina. Moderna smarttelefoners batteri laddar snabbt ur, så har du en gammal mobiltelefon som man bara kan ringa och sms:a med liggande i lådan, ta med den.

Läs mera:

Skridskoproffs räddade par som gått genom isen i Esbo

Esbobon Bernt Blom och hans skridskokompis Taina Kinnunen var med om dramatiska minuter i tisdags. Två skridskoåkare gav sig ut på alldeles för svaga isar i Esbo skärgård. Bernt och Taina lyckades få upp dem ur vaken.

Läs också