Hoppa till huvudinnehåll

Nu lämnar Kerstin Siggberg de sjuka djuren

Veterinär Kerstin Siggberg och djurskötare Mikaela Lindqvist putsar tandsten på hund
Kerstin Siggberg och Mikaela Lindqvist putsar tandsten på lurvig patient Veterinär Kerstin Siggberg och djurskötare Mikaela Lindqvist putsar tandsten på hund mikaela lindqvist

Kerstin Siggberg har 32 arbetsdryga år bakom sig som veterinär i Ekenäs. Vid årsskiftet går hon i pension men lämnar över mottagningen åt Milla Lehtinen som fortsätter i samma utrymmen. Lehtinen tar också över både röntgenbilder, patientkartoteket och assistenten Mikaela Lindqvist. Allt för de sjuka sällskapsdjurens bästa.

Till och med telefonnumret förblir det samma som till Siggberg.

- En sten föll från mitt hjärta när vi efter bara en timmes diskussion var överens med Milla Lehtinen. Hon tar över nu och jag tror att kunderna kommer att vara nöjda, säger Siggberg.

- Jag har älskat mitt jobb men jag tror att jag kommer att sova bättre om nätterna hädanefter.

Ung och modig

Kerstin Siggberg inledde sina studier vid veterinärmedicinska fakulteten i Helsingfors genast efter studentexamen vid Hangö gymansium 1977.

- Jag har alltid tyckt om djur och den medicinska biten intresserade mig, säger Siggberg.

Hon har aldrig själv samlat på sällskapsdjur, men alltid gillat att följa med dem och idag får hon agera extramatte åt de vuxna barnens hundar.

Redan från början stod det klart att det var smådjursveterinär hon ville bli.

- Produktionsdjur var inte riktigt min grej. Det var nog hundar och katter som intresserade mest. Eller det veterinärmedicinska ska jag säga, förklarar Siggberg.

Kerstin Siggberg utexaminerades från Helsingfors universitet 1983 och genast följande år öppnade hon egen privatmottagning i Ekenäs. Ett modigt beslut av en ung och oerfaren veterinär.

- Det fanns inga andra privatveterinärer i trakten på den tiden. Knappt i hela landet. Det var de kommunala veterinärerna som skötte allt.

Till en början inrättade hon mottagningen hemma i radhuslägenhetens bottenvåning, men så småningom flyttade verksamheten till det såkallade Stinsen-området i Ekenäs.

Katter och hundar

Över 30 år i branschen betyder att massor av sällskapsdjur och deras mattar och hussar fått hjälp hos Kerstin Siggberg. Endel kunder har återkommit med sina hundar och katter år efter år.

En privat mottagning kräver ett brett kunnande.

- Det är allt från hudproblem, livmoderinfektioner, kastreringar, rutinoperationer och knölar till hela inremedicinska området som kommer till en sådan här mottagning. Det är som människosjukvård. Vad som helst kan komma emot, säger Kerstin Siggberg.

Mest har det varit frågan om katter och hundar, men också gnagare och nån sköldpadda nu och då.

- Inga ormar, säger Siggberg.

Nya fall hela tiden

Med åren kommer också erfarenheten. Veterinärmedicinen har utvecklats enormt under 30 år och efter hand ser man också alla undantagen.

- Man är ju lite naiv till en början. Sen förstår man att man får möta nya fall hela tiden, fall som man aldrig tidigare sett.

Det är just det som gör veterinäryrket intressant.

- På en sådan här mottagning händer nya saker hela tiden. Man får jobba med djuren och deras mattar och hussar. Det blir aldrig tråkigt, tvärtom är det oftast full rulle, säger Siggberg.

Som ännu inte hunnit fundera på om hon kommer att sakna jobbet.

- Nog kan det kännas lite vemodigt efter nyår. Men det hinner jag inte tänka på nu. Här pågår arbetet med full fart varje dag fram till årsskiftet!