Hoppa till huvudinnehåll

Problemparkeringen i Östermalm åtgärdas, men inte ännu

Många bilar på parkeringsplats
Trafikskyltarna säger stopp för infart vid Industrivägen. Många bilar på parkeringsplats östermalm,parkeringsplatser

Parkeringen vid Lidls och Tokmannis affärer i Östermalm, i Borgå, är både trång och kaotisk. Så har det varit redan länge. Planer finns på en förändring, men tidtabellen är ännu öppen.

En stadig ström av bilburna kunder kör av och an i jakt på en ledig ruta. Parkeringsplatsen verkar stökig och trång. Hur det riktigt är tänkt med infart och utfart är svårt att gestalta rätt.

- Den feedback som vi får av våra kunder handlar till största delen om vår parkering, säger en butikschef. Responsen är väldigt negativ.

Många bilar på parkeringsplats
Många bilar på parkeringsplats Bild: Yle/Mikael Kokkola östermalm,parkeringsplatser

Tanken är att kunderna ska köra in från Montörsvägen, sedan cirkla motsols på parkeringen, på samma sätt som i en rondell, och till sist lämna området vid den utfart som leder till Industrivägen. Enkelt!?

- Som det nu är kör ju alla precis hur som helst och hit och dit. Vi har misslyckats med markeringen och trafikskyltarna. Till all lycka sker det väldigt få tillbud.

Butikschefen misstänker till och med att kommersen lider pågrund av parkeringsplatsen.

Många bilar på parkeringsplats
Många bilar på parkeringsplats Bild: Yle/Mikael Kokkola tokmanni östermalm,parkeringsplatser

En kund kommer ut med sina inköp. Han bevittnar dagligen kaoset på parkeringen från sin arbetsplats.

- Här är alltid fullt med bilar och många kör fel omkring inne på parkeringsplatsen. Det saknas vettiga trafikskyltar. Markeringen är också usel, dessutom finns inga p-rutor utsatta.

Vid utfarten, vid Industrivägen, finns klara vägmärken som borde hindra all infart. Svårare är det att inse att infarten vid Montörsvägen inte är tänkt som en utfartsväg.

Ödetomt framför parkeringsplats
Här kommer kanske i framtiden at finnas plats för fler bilar. Ödetomt framför parkeringsplats Bild: Yle/Mikael Kokkola parkeringar (områden),tokmanni östermalm

En förändring är på kommande. Förhandlingar förs om att förstora och slå ihop Tokmannis och Lidls parkering med grannfastighetens.

- Vi håller på att förhandla med andra fastighetsägare. Målet är att få till stånd en större och bättre parkeringsplats, säger informatör Joséphine Mickwitz från Tokmanni.

En tidtabell för projektet finns ännu inte.

- Vi hoppas ändå det blir av rätt snart.

Den lilla träddunge som har funnits mellan de två aktuella parkeringsplatserna är redan avverkad.

Läs också