Hoppa till huvudinnehåll

Sundby om sin astma: Vet inte om jag måste lägga av efter säsongen

Martin Johnsrud Sundby åker skidor.
Martin Johnsrud Sundby har haft astma sedan han var nio år gammal. Martin Johnsrud Sundby åker skidor. Bild: All Over Press. Martin Johnsrud Sundby,Längdåkning

Astmadebatten fortsätter rasa i Norge. Legendaren Bjørn Dæhlie vill se stränga regler. Den åsikten delar inte Martin Johnsrud Sundby. Vad menar han? säger Sundby i en intervju med norska TV 2.

Sedan sommarens chocknyhet har astma varit ett hett debattämne i Norge. Nu uttalar sig Dæhlie i en intervju med TV 2.

– Jag tror att vi skulle må bra av stränga regler.

Den franska längdåkaren Maurice Magnificat är inne på samma spår. Han tycker att det är konstigt att så många norrmän lider av astma.

– Har det ett samband med att längdåkningen är den stora idrotten i Norge, som fotboll är hemma hos oss? Norska åkare är de mest professionella, men kan det bli för professionellt? säger Magnificat till TV 2.

Sundbys astma blir bara värre

Dæhlies uttalande gör Sundby konfunderad – och får världsstjärnan att öppna upp om sin egen historia med astma. Sundby har lidit av astma sedan han var nio år gammal.

– Jag måste erkänna att det blir värre år för år. Därför vet jag inte om jag klarar av att hålla på med skidåkningen i två år till, fyra år till, eller om jag måste lägga av efter den här säsongen, säger Sundby.

”Måste få chansen att vara med i toppen”

Sundby tycker att idrottare med astma borde få chansen att delta på toppnivå. Sundby hoppas att debatten lugnar ner sig så småningom och hoppas att folk förstår att sjuka måste medicineras.

– Jag räknar med att de som får diagnosen astma har undersökts grundligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport