Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals elitspelare i Sverige misstänks för matchfixning

Fotboll.
Matchfixning har också inträffat i Finland. Fotboll. Bild: Yle/Sarah Karjalainen fotboll,bollsport,bollar,idrott,Sandvikens stadion

Åtta matcher i svenska superettan i fotboll misstänks ha varit riggade år 2015. Fyrtiotre spelare misstänks ha varit inblandade. Det här framkommer i DN:s och SVT:s stora granskning.

DN och SVT:s Uppdrag granskning har fokuserat blicken på den mörka matchfixningsvärlden i ett långt reportage.

Uppgifterna i reportaget bygger på information från det schweiziska bolaget Sportradar, som sammanställt en lista på misstänkta matcher.

Sportradar använder sig av sofistikerade datorprogram och matchrapportörer för i sin bedömning. Uppgifter från Sportradar har i andra länder lett till rättsfall och fällande domar.

Enligt Sportradar är superettan en högriskserie och åtta matcher misstänks ha riggats år 2015. Sportradar flaggade sammanlagt 518 matcher samma år.

Polisen, förbundet och Svenska Spel vet om misstankarna

Det europeiska fotbollsförbundet Uefa har en lista med ”intressanta spelare” från år 2015. DN och SVT har tagit del av den hemliga listan med misstänkta spelare. 25 av spelarna deltog i tre misstänkta matcher eller fler, de övriga 18 i en eller två.

Vissa klubbar har väldigt många misstänkta spelare, skriver DN. Dessutom är tre av spelarna knutna till agenter med koppling till matchfixning.

Det svenska fotbollsförbundet, spelbolaget Svenska Spel och polisen har tillgång till Uefas lista, men har inte agerat.

Har också hänt i Finland

Matchfixning har också hänt i Finland.

Det mest kända fallet är de manipulerade matcherna i fotbollsligan och i division 1 mellan år 2008 och år 2011. Då stod Wilson Raj Perumal från Singapore huvudsakligen för arrangemangen.