Hoppa till huvudinnehåll

Yles förtroendeman Jyrki Saarikoski: Chockad stämning på redaktionen

Jyrki Saarikoski
Jyrki Saarikoski Bild: Yle Jyrki Saarikoski,Yle,journalister

Förtroendemannen för Yles finska nyheter Jyrki Saarikoski säger att det råder en chockad stämning på redaktionen efter beskedet om att två journalister har sagt upp sig.

Journalisterna Salla Vuorikoski och Jussi Eronen har båda angett meningsskiljaktigheter med ledningens linje som orsak till att de sagt upp sig.

- Mina kolleger var i dag mycket chockade - och till och med deprimerade - på grund av de två journalisternas beslut att säga upp sig.

- Det är ju en stor nyhet för alla, och det här är ingen bra nyhet. Jag är själv både chockad och överraskad, säger Saarikoski.

Hur utbrett är missnöjet?

- Det är svårt att säga eftersom vi ju har flera hundra journalister. Jag kan inte tala för dem alla, men man nog säga att vi befinner oss i ett slags kritisk situation.

Vad berättar det här om?

- Det berättar om att allt inte är så bra här i vår organisation. Det skulle ha varit bättre om vi hade haft en möjlighet att utan rädsla eller bekymmer diskutera dessa frågor. Det finns en atmosfär här som innebär att man inte vågar tala helt klart om saker.

Jyrki Saarikoski, förtroendeman för finska Yles nyheter intervjuades av Åsa Thodén.