Hoppa till huvudinnehåll

17-åriga Wilma Sjöholm gjorde årets snyggaste landslagsmål: ”Overkligt”

Wilma Sjöholm spelade fotboll tio år med pojkar.
Wilma Sjöholm vet inte ännu var hon spelar fotboll nästa år. Wilma Sjöholm spelade fotboll tio år med pojkar. Bild: Yle/Antti Koivukangas wilma sjöholm

En distanskanon in via ribban i en direkt avgörande EM-kvalmatch. Det gav Jakobstadstalangen Wilma Sjöholm priset för årets landslagsmål i Finland 2016.

Det 17-åriga storlöftet har öst in mål under sin ännu rätt så korta karriär – men ingenting har kommit i närheten av drömfullträffen i U17-flickornas EM-kvalmatch borta mot Italien i mars.

Sjöholm får bollen en bit in på Italiens planhalva, tar några steg och avlossar en bössa från knappa 20 meter som går in via ribban.

Nu har målet röstats fram som det snyggaste i Finlands landslagströja under 2016.

– Riktigt kul! Det hade jag inte trott, det var många fina mål med, säger Sjöholm som fick 20 procent av rösterna och närmast besegrade Felicia Wasström i U16-landslaget.

(om videon ovan inte fungerar, klicka här.)

– Det var en jätteviktig match, vi behövde en seger och det stod 1–1 i den andra halvleken när jag fick chansen, minns Sjöholm.

– Jag tänkte bara att ”nu gäller det” och klämde till. Jag kände direkt att jag fick en bra träff och då jag såg bollen gå in... Det var overkligt att göra ett sånt mål i en så viktig match. Jag var hur glad som helst.

Italien kvitterade dock kampen och lämnade Finland utanför EM tack vare det oavgjorda resultatet 2–2, vilket dämpade på Sjöholms glädje i stunden.

Spöade stor och stark kapten

Men visst smakade målet manna – speciellt mot Italien och den italienska mittbacken som försökte stoppa skottet.

– Vi bodde på samma hotell som italienskorna och före matchen mötte jag Italiens kapten och såg hur stor, stark och mycket äldre hon såg ut. Jag var lite rädd för att spela mot henne, berättar Sjöholm.

– När jag sen sprang emot henne tänkte jag att jag inte har nånting att förlora. Jag gjorde en snabb fint och drog till – och där satte den!

United eller GBK?

Den gångna säsongen vann Wilma Sjöholm i överlägsen stil skytteligan i zon C i division 2. Hennes 31 fullträffar bidrog kraftigt till att FC United vann serien med åtta poängs marginal, och sedan besegrade TPV i avancemangskvalet.

Var Sjöholm spelar nästa säsong är ännu oklart. Före jul ska beslutet komma om det blir en fortsättning i FC United i hemstaden Jakobstad eller en flytt till det färska ligalaget GBK från Karleby.

– Jag har bestämt mig för att jag inte flyttar hemifrån ännu, så det står nu mellan United och GBK. Jag måste fundera vilket alternativ som är bäst för mig själv och min utveckling

– Visst utvecklades jag också i år och jag kände faktiskt att jag hade ett eget lag igen, att jag hörde till gänget och jag fick många nya vänner, men samtidigt behövde jag aldrig kämpa för min plats.

17-åriga Wilma Sjöholm är en stor talang inom fotboll.
Ännu öppet om Wilma Sjöholm fortsätter spela med kompisarna i FC United. 17-åriga Wilma Sjöholm är en stor talang inom fotboll. Bild: Yle/Antti Koivukangas Jakobstad,damfotboll,fc united

Hur det skulle se ut i division 1-laget United nästa säsong är hon inte säker på, men i ligalaget GBK skulle konkurrensen sannolikt vara tuffare.

Beslutet blir inte enkelt för Sjöholm, som för tillfället går i Jakobstads gymnasium för andra året.

Vill spela i äldre landslaget

Oavsett vad klubbadressen blir hoppas Sjöholm på rikligt med landskamper också nästa år. Hon har huvudsakligen spelat med sin egen åldersklass (födda 1999) på sistone, men är intresserad av att kugga upp.

– Jag vill gärna spela med ett år äldre, slår hon fast. 98:orna skulle ha ett EM-fortsättningskval nästa år som det skulle vara jättekul att delta i.

– Jag har lite fallit bort därifrån och inte varit med under det senaste året, men att ta mig tillbaka dit är ett tydligt mål som jag tränar hårt för att nå.