Hoppa till huvudinnehåll

ÅU: Berner öppnar för kompromiss om avgifter

Kommunikationsminister Anne Berner presenterar den så kallade trafikbalken i Helsingfors den 20 september 2016.
Kommunikationsminister Anne Berner (C) går inte in på några detaljer för hur betalmodellen för skärgårdsborna ska se ut. Kommunikationsminister Anne Berner presenterar den så kallade trafikbalken i Helsingfors den 20 september 2016. digitalisering,politik,teknologi,Anne Berner

Kommunikationsminister Anne Berner (C) öppnar för en kompromiss då det gäller avgifterna på förbindelsebåtstrafiken. Hur en lösning ska se ut är ändå oklart.

Kommunikationsministeriets förslag om att ta betalt för skärgårdstrafiken har mött massivt motstånd.

Enligt förslaget skulle en enkel resa kosta minst 10 euro och varutransporter tiotals euro redan om de överstiger 25 kilo.

Jordbrukare har räknat ut att normala transporter av foder och mjölk kunde medföra kostnader på tiotals tusen euro i året.

Inga klara svar om avgifterna

Kommunikationsminister Anne Berner säger nu till tidningen Åbo Underrättelser att man kommer att se över tarifferna och att skärgårdsbor och företagare kan vänta sig någon form av sänkning av de föreslagna avgifterna.

Berner säger till tidningen att man söker en skälig lösning för företag och fastbosatta och att de inte ska behöva betala det som nu föreslagits.

Exakt hur betalmodellen för skärgårdsborna ska se ut är ändå oklart och Berner går inte in på några detaljer. Hon står också fast vid att kommunikationsministeriet vill införa avgifter för att förbättra servicen och skapa en marknad för digitala tjänster.

Senast på fredag ska alla utlåtanden om den planerade reformen vara inne hos Kommunikationsministeriet. I början av nästa år ska ministeriet presentera det slutliga förslaget till förordning.

Yle Åboland har försökt nå Anne Berner för en kommentar.