Hoppa till huvudinnehåll

Bilarna bort - nu ska Salutorget snyggas upp

Havis Amanda-statyn i silhuett mot solen, vatten sprutar och glittrar från sten-sjölejonens munnar. I bakgrunden Salutorget.
Mera trivsamhet, färre bilar. Det vill Helsingfors Stadsplaneringsnämnd ha till Salutorget. Havis Amanda-statyn i silhuett mot solen, vatten sprutar och glittrar från sten-sjölejonens munnar. I bakgrunden Salutorget. Bild: Yle/ Karin Filén Havis Amanda,Helsingfors,morgon

Broar, restauranger och ett promenadstråk vid kajkanten. Så kan Salutorget och området där omkring komma att se ut i framtiden.

Parkeringsplatserna ska bort från Salutorget. Det tycker Helsingfors stadsplaneringsnämnd, som har godkänt ett principbeslut för hur man ska planera Salutorget och området kring det i Södra hamnen.

Som det är nu kommer man bara för att köpa sina jordgubbar och så går man.

- Det är trångt här och svårt för fotgängare och cyklister att röra sig. Det blir mera utrymme när parkeringsplatserna försvinner, förklarar Heta Välimäki (SDP) som sitter i stadsplaneringsnämnden.
Heta Välimäki
Heta Välimäki Heta Välimäki Bild: Yle/Helena von Alfthan Heta Välimäki

Parkeringsplatserna används idag delvis av Sveaborgs invånare, då de ligger nära färjfästet. I framtiden är tanken att färjan ska gå från en plats bredvid Gamla saluhallen. Sightseeing-båtarna ska också gå därifrån.

Broar

Torgverksamheten ska fortsätta, och till och med utvecklas. Stadsplaneringsnämnden vill se torgstånd som är byggda för året runt-bruk, och det behöver inte bara vara traditionell torgförsäljning.

- Som det är nu kommer man bara för att köpa sina jordgubbar och så går man. Idén är att torget ska vara mångsidigare och livligare än nu, ett modernt ställe där man också vill hålla till. Förutom traditionell torgförsäljning kan man också tänka sig restauranger och caféer, ställen där man kan "hänga", visionerar Heta Välimäki.

salutorget i Helsingfors
Det finns de som vurmar för de orange torgstånden. Medlemmarna av stadsplaneringsnämnden hör inte till dem. salutorget i Helsingfors Bild: Yle/Helena von Alfthan salutorget i helsingfors

Det finns också tankar på att göra området mindre splittrat.

- Vi vill se gångbroar, så att man snabbare kommer från ett ställe till ett annat och inte alltid behöver gå runt hela hamnbassängen.

Parkeringsplatserna skulle flytta till närheten av det nya färjfästet, enligt de preliminära planerna.

Läs också