Hoppa till huvudinnehåll

Drogförebyggande arbetet i Närpes bör koordineras

En deprimperad tonårsflicka
En deprimperad tonårsflicka Bild: Yle/Eila Haikarainen mentala problem

Det drogförebyggande arbetet i Närpes borde koordineras av en ansvarsperson för att garantera kontinuiteten. Förvaltningsavdelningen borde få ett anslag som specifikt är avsett för det drogförebyggande arbetet, anser vård- och omsorgsnämnden i Närpes.

Nämnden gav i går kväll sitt utlåtande till en motion, i vilken fullmäktigeledamot Linda Pellfolk efterlyser mera resurser för förebyggande åtgärder.

Motionen skrev hon efter att institutet för hälsa och välfärd offentliggjorde sin undersökning Hälsa i skolan, som visade att ungdomarna i Närpes använder mer alkohol och droger jämfört med tidigare.

- Överlag saknas vuxna eller föräldrar som rör sig bland ungdomarna. Systemet med fältarbetare har prövats och gett gott resultat, men kräver resurser om systemet ska kunna göras mera långsiktigt och regelbundet, skriver familjeomsorgschef Yvonne Lindén i utlåtandet.

Bästa förebyggande arbetet sker hemma

I Familjecentret i Närpes ingår det drogförebyggande arbetet i verksamheten. Droganvändning diskuteras redan i mödrarådgivningen och barnrådgivningen.

Familjeomsorgschefen betonar vikten av drogförebyggande arbetet i hemmet. Föräldrar bör lätt kunna få tag på fakta för hur de ska prata med sina barn och ungdomar om riskerna med alkoholanvändning.

- Det är inte lätt att vara tonårsförälder, men undersökningar visar att det bästa drogförebyggande arbetet ändå sker i hemmen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten