Hoppa till huvudinnehåll

Emma spelar bandy i både Borgå Akilles och svenska AIK

Emma Janhunen
Emma Janhunen flyger över isen i både Borgå och Stockholm. Emma Janhunen Bild: Yle/Stefan Härus emma janhunen,Borgå,bandy,bandyspelare,Borgå Akilles

För sex år sedan bet bandyflugan Borgåbon Emma Janhunen. Idag är det bandy för hela slanten. I Akilles naturligtvis. Men också i AIK i Stockholm.

Äpplet faller inte långt från trädet. Emmas pappa heter Kari Janhunen, själv i tiderna bandyspelare och numera viceordförande för Akilles bandysektion.

Emma gick i bandyskola som nioåring. Idag är hon 15 och stortrivs på isen. Ja, hon trivs så bra, att konstisbanan i Borgå inte är tillräckligt. AIK i Stockholm lider brist på spelare och Emma är en av sju Akilleiter som åker över som förstärkning.

- De hade för få spelare, så de hörde sig för om det i Finland skulle finnas sådana som kunde hoppa in som förstärkning och jag anmälde mig, säger Emma.

Emma Janhunen
Emma Janhunen i bandyhjälm. Emma Janhunen Bild: Yle/Stefan Härus emma janhunen,Borgå,Borgå Akilles,bandyspelare,bandy

Stöd från Finland

I fjol vann AIK silver i den svenska mästerskapsserien. Efter det hoppade de av elitserien för att hålla ett mellanår.

- De beslöt att ändå spela, men inte i elitserien utan i allsvenskan, den näst högsta serien. Problemet var att de inte hade tillräckligt med spelare, så de kontaktade den finska landslagstränaren Pirjo Ahonen. Med hennes hjälp fick AIK ihop ett lag för allsvenskan, säger Kari Janhunen.

Kari Janhunen
Kari Janhunen - bandypappa och viceordförande i Akilles bandysektion. Kari Janhunen Bild: Yle/Stefan Härus kari janhunen,Borgå,Borgå Akilles

Stort för finsk dambandy

Det otroliga är, att AIK står för kostnaderna från det att Emma stänger dörren hemma för att åka iväg, till dess att hon öppnar den igen när hon kommer hem. Det svenska laget står för flygbiljetter och övernattning, ja för alla kostnader som är förknippade med flickornas resa över viken.

Totalt är det tretton spelare från Finland som åker över till Sverige för att förstärka AIK. Av dem är sju Akilleiter.

- Det här är en otrolig förmån att kunna spela i prima förhållanden och i hårda matcher i Sverige. Det är en stor sak för finsk dambandy, säger Kari Janhunen.

Emma Janhunen
Emma Janhunen Bild: Yle/Stefan Härus emma janhunen,Borgå,Borgå Akilles,bandy,bandyspelare
Emma Janhunen
Emma Janhunen - nummer 17 i Akilles dambandylag. Emma Janhunen Bild: Yle/Stefan Härus Östnyland (tidning),Borgå,Borgå Akilles,emma janhunen,bandy,bandyspelare

Bandygymnasium den stora drömmen

Bandydrömmarna för Emma Janhunen är inte slut här. Hon går sista året i högstadiet och siktar på gymnasiet nästa år. Ett gymnasium har hon redan kommit in i, men är inte riktigt nöjd trots det.

- Min dröm är att få gå i ett bandygymnasium. Det skulle vara pricken på i:et, säger Emma.

Pappa Kari säger att han naturligtvis stöder Emmas dröm. Något bandygymnasium finns inte i Finland, så också när det gäller detta, är det Sverige som hägrar.

- Absolut. Det är i Sverige man har chanser att utvecklas inom bandyn. Om hon vill och klarar alla tester och inträdesförhör till bandygymnasiet i Sandviken, så är det fritt fram. Det största kravet för att man ska ha en chans att komma in, är att man är en bra bandyspelare, säger Kari Janhunen.

Kanske är rentav Emmas spel och erfarenheter av de svenska isarna i AIK-tröja också en fjäder i hatten.

Emma Janhunen
Tre bandytjejer: Från vänster Sandra Ek, Isabella Gustafsson och Emma Janhunen. Emma Janhunen Bild: Yle/Stefan Härus emma janhunen,Borgå,Borgå Akilles