Hoppa till huvudinnehåll

Fedchefen: Vi agerar under ett moln av osäkerhet

Janet Yellen under en presskonferens den 14 december 2016.
Janet Yellen under en presskonferens den 14 december 2016. Janet Yellen under en presskonferens den 14 december 2016. Bild: EPA/JIM LO SCALZO Janet Yellen,Federal Reserve System,USA,styrränta

I USA höjdes i går styrräntan som väntat för andra gången på tio år. Höjningen avspeglar centralbankens förtroende för ekonomin, trots osäkerhetsfaktorn Donald Trump.

- Jag tänker inte ge råd till den blivande presidenten. Jag tror starkt på Feds självständighet.

Det sade Janet Yellen, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, när hon höll presskonferens om räntehöjningen i går. Hennes kommentar kom som svar på en fråga om vad hon anser om möjligheten att Donald Trump börjar lägga sig i centralbankens policy.

Under valkampanjen anklagade Trump Yellen för att vara politisk och hålla räntorna nere för att det gynnar demokraterna.

Ljust på arbetsmarknaden

Federal Reserve beslutade alltså i går som väntat att höja styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 0,50 till 0,75 procent.

Beslutet motiverades bland annat med att arbetsmarknaden i USA har stärkts ytterligare. Antalet jobb har ökat kraftigt under de senaste månaderna och arbetslösheten har sjunkit.

Janet Yellen sade på presskonferensen att höjningen avspeglar det förtroende centralbanken har för den återhämtning som redan ägt rum och bedömningen att den fortsätter. Centralbanken väntar sig kunna höja styrräntan tre gånger under 2017.

Ingen Trump på Twitter

Däremot är Yellen osäker på hur den ekonomiska politiken kommer att ändras efter att Donald Trump tillträtt och vilken effekt det har på ekonomin.

- Vi agerar för tillfället under ett moln av osäkerhet och vi får vänta och se vilka förändringar som inträffar och ta hänsyn till dem i vårt beslutsfattande när vi får större klarhet om dem, sade Yellen.

Finansvärlden väntade under kvällen och natten med spänning på hur Donald Trump skulle reagera på beskedet. Men timmarna efter räntebeskedet var den blivande presidentens Twitterkonto förvånansvärt tyst.

Läs mera:

USA:s centralbank väntas höja räntan

Hur kommer blivande presidenten Donald Trump att reagera på centralbanken Federal Reserves väntade räntehöjning? Den frågan sysselsätter politiska bedömare i USA. Marknaden är ändå mer intresserad av vad Feds ordförande Janet Yellen har att säga.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes