Hoppa till huvudinnehåll

Helsingforspolitiker kräver: gör dokumenten om västmetron offentliga

Skylt på väsmetrostationer.
Skylt på väsmetrostationer. Bild: yle/Antti Kolppo Västmetron

Helsingforspolitikerna kräver nu att alla beslutsdokument om västmetron ska vara offentliga. Röster höjs också för att öppna västmetron till Hagalund först.

Det blev ännu en lång diskussion om västmetron i Helsingfors under onsdagen när fullmäktige behandlade höjningen av maximipriset och låneborgen för metroprojektet.

Ledamot Yrjö Hakanen (FKP) föreslog att låneborgen höjs med det villkoret att västmetrobolagets beslutsdokument från och med nu är offentliga, åtminstone de delar som inte skyddas av lag genom att vara till exempel affärshemligheter.

Hakanen föreslog också att fullmäktige i slutet av januari får en rapport som ska redogöra för hur bolaget försöker se till att metroprojektets tidtabell och budget nu håller.

Hakanens förslag godkändes med klar majoritet i fullmäktige.

Helsingfors krav betyder ingenting utan Esbo

Fullmäktige godkände också en kläm av Tuomo Valokainen (SDP) om att stadsfullmäktige förutsätter att Helsingfors övervakar västmetrons byggåtgärder och hur pengarna används, för att se till att de håller sig inom de överenskomna ramarna.

Vad Helsingfors fullmäktige kräver och förutsätter betyder i praktiken inte mycket om inte också politikerna i Esbo går inför samma krav. Helsingfors är minoritetsägare i Västmetrobolaget.

Första skedet: metro till Hagalund?

Nuutti Hyttinens (Sannf.) kläm om att så fort som möjligt ta i bruk västmetron till Drumsö fick inte gehör. Men flera ledamöter höjde röster för att västmetron skulle tas i bruk stegvis så att den först går från Helsingfors till Hagalund, i stället för att man väntar på att hela metroavsnittet från Helsingfors till Mattby blir färdigt. Bland annat Elina Moisio (De gröna), Laura Rissanen (Saml.) och Ulla-Marja Urho (Saml.) förespråkade en tidigare öppning till Hagalund.

Ville Ylikahri (De gröna) underströk att det är viktigt att vara alldeles säker på öppningsdatumet innan man går ut med ett sådant till medborgarna. I somras hade metrokampanjskyltarna redan klistrats upp på busshållplatserna när meddelandet om metrons försenade start kom.

- Fel datum gavs ut redan en gång, och det vill vi inte vara med om en gång till, säger Ylikahri.

Björn Månsson (SFP) som sitter med i Helsingforsregionens trafiks styrelse påpekar att matartrafiken till Hagalunds metro är svår att arrangera på grund av alla byggarbeten i Hagalund. En lösning där metron först öppnar till Hagalund skulle sannolikt kräva dubbla system med både matarbussar och metro till Mattbyavsnittet öppnar, vilket skulle innebära extra kostnader.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen