Hoppa till huvudinnehåll

IFK:s guldmålvakt lämnar Åland – klar för danska jumbon

Walter Viitala.
Walter Viitala gjorde en strålande säsong i guldlaget IFK Mariehamn. Walter Viitala. Bild: Yle/Tomi Hänninen Walter Viitala

I höstas spelade han hem ett historiskt ligaguld på Åland. Nu lämnar Walter Viitala mästarklubben IFK Mariehamn. ”Jag är väldigt glad och stolt”, säger han.

Det är knappast någon som har glömt den otroliga säsongen som IFK Mariehamn hade i fotbollsligan. Säsongen blev helt grönvit när den åländska klubben säkrade guldet i den sista omgången mot Ilves.

Då var Walter Viitala en av de stora hjältarna. Han vaktade IFK:s mål i samtliga ligamatcher och höll nollan i arton av de trettiotre matcherna.

Som belöning fick Viitala bland annat en landslagskallelse inför Finlands VM-kvalmatch mot Ukraina i november.

"Tagit nästa steg"

Efter succésäsongen väljer Viitala ändå att lämna Mariehamn. Den danska klubben Viborg meddelar på sin hemsida att de värvat målvakten. 24-åringen har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till sommaren 2019.

– Jag är väldigt glad och stolt. Jag har tagit nästa steg i min karriär. Jag kollade upp klubben och staden innan jag skrev på och besöket bekräftade att det var bra, säger han på klubbens hemsida.

Viborg spelar i den danska högstaligan. Efter förra helgens omgång, där laget kryssade mot OB, tog serien vinterpaus. Den fortsätter i mitten av februari – och när spelet återupptas går Viborg in som tabelljumbo.

– Det blir spännande att komma till den danska ligan och jag ska göra mitt bästa varje dag för att hjälpa laget. Nu vill jag bara träffa min lagkamrater, säger Viitala.

Nöjd klubbdirektör

Viitala ansluter till sitt nya lag efter nyår. Klubbdirektören Morten Jensen är mycket nöjd med sitt nyförvärv.

– Vi vill ha en skarp konkurrenssituation på målvaktsposten, Vi har följt Viitala en tid och han bidrog starkt till ligaguldet i Finland.

Läs också