Hoppa till huvudinnehåll

Ingemo Lindroos: När danskhet blev politik - folket röstade fram 10 nationalvärden

Redaktören Ingemo Lindroos
Redaktören Ingemo Lindroos Bild: Johanna Kannasmaa ingemo lindroos

Inget annat nordiskt land gör så mycket politik av det egna landets värderingar som Danmark. I landets färska kulturkanon står det till och med hur dansken ordnar fest, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos.

Den här veckan publicerade den danska regeringen en Danmarkskanon, som är ett slags rättesnöre för danska värden. I den finns tio värden, som är typiskt för danska levnadssätt, förhållningssätt eller traditioner.

Sedan i somras har alla danskar fått ge in förslag på värden som ingår i danskheten. De 2425 förslagen har utvärderats av en expertpanel och kokats ner till 20 förslag.

Efter en digital folkomröstning har de tio slutgiltiga förslagen presenterats.

De 10 danska värdena:

  • välfärdssamhället
  • tillit
  • frihet
  • likhet inför lagen
  • jämställdhet
  • det danska språket
  • föreningsliv och volontärverksamhet
  • frisinne
  • hygge
  • det kristna kulturarvet

"Hygge" är ett danskt begrepp som är svårt att översätta till svenskan.

Det handlar om att umgås, i form av mys eller större fester, allt från att grilla ute på sommaren till att tända ljus.

På ett mentalt plan handlar det kort sagt om att uppskatta livets små trevligheter.

Tiotals cyklister trängs i en korsning i Köpenhamn på 30-talet.
Cykling finns inte med i kanon trots att danskarna älskar att cykla och tyska medier redan 1930 rapporterade att cykeln var fortskaffningsmedel nummer ett i Köpenhamn. Tiotals cyklister trängs i en korsning i Köpenhamn på 30-talet. Bild: Ullstein bild - Imagno/ All Over Press Köpenhamn,cykling,Danmark,danskar,cykelkultur

Kritiker: Kulturministern ska inte besluta om danskhet

Den före detta danska kulturministern Bertel Haarder, som från början beställde en Danmarkskanon, är nöjd.

Enligt honom behövs kanon eftersom många danskar har varit oroade över framtiden och osäkra på vilka gemensamma värderingar som gäller i samhället.

Haarder tycker att det handlar om den brytningstid som danskarna lever i, med ökad invandring och globalisering.

Danmarks tidigare kulturminister Bertel Haarder.
Danmarks tidigare kulturminister Bertel Haarder, från högerpartiet Venstre, initierade kanonprojektet. Danmarks tidigare kulturminister Bertel Haarder. Bild: All Over Press / Karina Didriksen Bertel Haarder,danmarks tidigare kulturminister
Om man vill bestämma vad danskhet är, så måste man gå en annan väg― Arno Victor, filosof

Kritiken i Danmark har också varit ljudlig.

Rasmus Glenthøj som är adjunkt i historia vid Syddansk Universitet säger i Jyllands-Posten att invandringen gör att man känner sig pressad och tar med värderingar som man inte skulle ha valt för 20 år sedan.

Frihet är ett sådant värde, som nämns i debatten. Är det typiskt danskt och har det tagits med bara för att spegla sig mot de invandrargrupper som har en kultur där de personliga friheterna är kringskurna?

Danmark vände och vann över Schweiz.
Ett danskt hockeyfan har målat sitt ansikte i danska flaggans färger. Danmark vände och vann över Schweiz. Bild: EPA / All Over Press danmark

Filosofen Arno Victor säger i samma artikel om Danmarkskanon:

- Danskhet är inget man gör en kanon av. Och det är i varje fall ingen uppgift för en kulturminister. Om man vill bestämma vad danskhet är, så måste man gå en annan väg.

- Här handlar det om att var och en själv kommer fram till vad som är nationell tillhörighet för oss, säger Arno Victor.

Exkluderande för muslimer?

En del frågar sig hur Danmarks nästan 300 000 muslimer förhåller sig till att det kristna kulturarvet nämns som ett värde som krävs för att få känna sig dansk.

Skulle det kristna kulturarvet ha kunnat ersättas av religionsfrihet?

Alla utlänningar säger ju att det inte är så lätt att komma med i danskarnas hyggestunder― Bertel Haarder, tidigare kulturminister

"Hygge" har också fått reaktioner. Den tidigare kulturministern Bertel Haarder säger till Danmarks Radio att han inte själv hade valt att ta med hygge eftersom det kan vara exkluderande.

- Alla utlänningar säger ju att det inte är så lätt att komma med i danskarnas hyggestunder, säger Haarder.

Så vad ska Danmarkskanon användas till? Det frågar sig många. Regeringens svar är att den kan vara ett diskussionsunderlag i skolorna och på biblioteken. Den kan finnas med då det danska medborgarskapsprovet förnyas. Postkort med Danmarkskanon ska tryckas upp och finnas på caféer.

Idén föddes under flyktingvågen

En del tvivlar på att Danmarkskanon kommer att användas i någon större omfattning. Andra säger att det är själva processen som är viktigast, att danskarna fick fundera över danskheten.

Kristian Thulesen Dahl, ordförande för Dansk Folkeparti.
Högerpopulistiska Dansk Folkeparti, med Kristian Thulesen Dahl i ledningen, har under en längre tid påverkat Danmarks politik som regeringens vågmästarparti. Kristian Thulesen Dahl, ordförande för Dansk Folkeparti. Bild: EPA/LINDA KASTRUP kristian thulesen dahl

En av grundfrågorna är om Danmarkskanon kommer att vara mer exkluderande än inkluderande.

Att idén föddes under den stora flyktingvågen ifjol höstas har gett en känsla av att danskarna vill spegla sig själva gentemot de nyanlända. Åtminstone vill regeringen det.

För många danskar är det strunt det samma vad som står i Danmarkskanon. Men i Danmark gör man synlig politik av värderingar på ett sätt som är obekant i resten av Norden.

Läs också