Hoppa till huvudinnehåll

Johaugs ekonomiska smäll – kan gå miste om miljoner

Therse Johaug med en mössa på huvudet.
Therese Johaug kan tappa stora inkomster. Therse Johaug med en mössa på huvudet. Bild: All Over Press Therese Johaug,dopning (kemisk process)

Therese Johaugs dopningsavstängning kan bli en kostsam historia. Den norska skidstjärnan kan gå miste om miljontals norska kronor.

Det är fortfarande oklart vilket straff Therese Johaug ska få efter att hon åkte fast i ett dopningstest i höstas. Antidopning Norge har föreslagit ett straff på fjorton månader för Johaug, som testade positivt för den anabola steroiden clostebol.

Det skulle betyda att hon missar hela den här säsongen. En stor idrottslig smäll – och den ekonomiska förlusten kan också bli kännbar.

Den norska tidningen Dagens Naeringsliv uppskattar att en fjorton månader lång avstängning ger förluster på åtta till tio miljoner norska kronor.

– Från tidigare erfarenheter så ligger man minst på det här i och med att hela säsongen ryker. Men det finns en del lösa trådar, säger Johaugs manager Jörn Ernst.

Diskuterat med Northugs team

Enligt Dagens Naeringsliv ger bortfall av segerpremier, bonusar från sponsorer och avtal med skidförbundet tapp på sex till sju miljoner. Dessutom har ett ”Team Johaug” skapats för att den norska stjärnan ska klara av träningen. Det kostar några miljoner. Den siffran grundar sig på de pengar som Petter Northug lägger ut för sitt privata lag.

Under uppbyggnaden av staben runt Johaug har samtal förts med människor som finns runt Northug.

– Det är naturligt att vi för de samtalen, säger Ernst.

Tappet kan bli ännu mer kännbart om Johaugs egna sponsorer skulle välja att bryta avtal med henne. Just nu finns det inga förändringar gällande sponsoravtalen för Johaug.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport