Hoppa till huvudinnehåll

Kulturmiljöpris till fotografen Mikael Herrgård

Bertel Nygård och Mikael Herrgård med deras gemensamma alster "Österbottniska lustresor"
Mikael Herrgård belönas för sitt bevarande av kulturarvet i Österbotten. Bertel Nygård och Mikael Herrgård med deras gemensamma alster "Österbottniska lustresor" Bild: Yle/Roger Källman bertel nygård

Österbottens landskapsmuseum har beviljat kulturmiljöpriset för år 2016 till fotograf Mikael Herrgård.

Enligt Österbottens landskapsmuseum får Herrgård priset tack vare sitt livsverk för bevarandet av det materiella och det immateriella kulturarvet. Så här står det i motiveringen:

"Fotografierna har gett en visuell form och därigenom en röst åt det österbottniska landskapets kulturella minnen. Österbottens landskapsmuseum anser också att utan Herrgårds värdefulla arbete skulle en del av kulturarvet ha kunnat gå slutgiltigt förlorat."

Priset överräcktes till Österhankmobon Herrgård på torsdag i Kuntsis museum för modern konst.

Kulturmiljöpriset inrättades år 2008. Syftet med priset är att belöna positiva val och gärningar i fråga om skydd och bevarande av kulturmiljön i Österbottens landskapsmuseums verksamhetsområde.

Det här är fjärde gången som priset delas ut.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Österbotten