Hoppa till huvudinnehåll

Miniatyrhästarna Timo och Touko blev husses ögonstenar

Hemma på sin gård i Vörå har Eetu Sillanpää husdjur av det ovanligare slaget - miniatyrhästar. Timo och Touko mäter vardera kring 80 cm i mankhöjd och de är hejare på allehanda konster, från trumspel till kindpussar.

För Eetu Sillanpää föddes kärleken till miniatyrhästar under en resa till Sverige. Sillanpää var på besök hos en hästuppfödare för att köpa en ridhäst till hustrun, då han fick syn på nyfödda Timo.

- Han var en vecka gammal och stor som en cockerspaniel ungefär. Jag lyfte upp honom och höll honom i famnen en stund, jag bestämde där och då att han ska med mig hem till Finland, säger Sillanpää.

Allt vanligare

Då, för några år sedan, fanns inte mer än ett tiotal miniatyrhästar i Finland. Sedan dess har de blivit allt vanligare och enligt centralorganisationen Finlands Hippos finns idag ett hundratal miniatyrhästar i landet.

Två vita och brunprickiga minihästar står och ser rakt in i kameran. Vinter.
Timo och Touko. Två vita och brunprickiga minihästar står och ser rakt in i kameran. Vinter. Bild: Yle/Viljam Kataja eetu sillanpää

Trots sin ringa storlek är hästarna starka. Sedan miniatyrhästarna började födas upp på 1500-talet har de bland annat använts till att dra tunga lass i gruvarbete.

- Timo orkar exempelvis dra två vuxna på kärra, säger Sillanpää.

Rida kan man ändå inte på miniatyrhästar, de ska inte bära en tyngd större än 20 kg.

Cirkuskonster

Vid den svenska gården som Timo kommer ifrån föds miniatyrhästar upp till cirkushästar. Också Eetu Sillanpää beslöt sig för att börja lära sina hästar konster.

Efter en tids övningar hemma på gården med Timo tog Sillanpää kontakt med Cirkus Florentino som tackade ja till en uppvisning.

Det blev omedelbar succé, berättar Sillanpää.

- Timo reste sig upp på bakbenen, gick så ett stycke, satte sig ner bredvid mig och gav mig en kindpuss. Sedan steg han upp, spelade trummor, avfyrade en snärtig spark och avslutade åter med kindpuss.

Efter att cirkusdirektören fått klart för sig att Timo kunde upprepa sitt nummer kom beställningen och på den vägen är det.

- Det var en barndomsdröm som gick i uppfyllelse, att få uppträda på cirkus. Nu uppträder vi uppemot 20 gånger i året, säger Sillanpää.

En kompis till Timo

För att inte kraven på Timo skulle bli för tuffa beslöt Sillanpää sig för att skaffa ytterligare en häst. Efter lite letande hittades Touko hos en uppfödare i Holland.

Eetu Sillanpää står i profil och håller upp ett finger som får den vita och brunprickiga minihästen framför honom att ställa sig upp på bakbenen. Vinter.
Konsten att lära sig gå på bakbenen. Eetu Sillanpää står i profil och håller upp ett finger som får den vita och brunprickiga minihästen framför honom att ställa sig upp på bakbenen. Vinter. Bild: Yle/Viljam Kataja hästar

Idag älskar de båda hästarna att uppträdda tillsammans. Och husse har blivit skicklig på att lära dem nya tricks.

- Bara man har små morötter i fickan som belöning och behåller sitt tålamod går allt bra. Tappar man å andra sidan tålamodet och ryter till, ja då kan man förlora veckor eller månader av arbete och förtroende som byggts upp, säger Sillanpää.

Text: Merja Siirilä / Yle Pohjanmaa.
Översättning av Moa Mattfolk.