Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan Lärkkulla integrera invandrare på svenska i Karis

Elever lär sig finska i Lärkkulla.
Från tidigare erbjuder folkakademin i Karis språkkurser men nu blir det aktuellt även med en integrationsutbildning. Elever lär sig finska i Lärkkulla. Bild: Yle/Marica Hildén lärkkulla språklinje

Västnylands första integrationsutbildning på svenska inleds i Karis i januari. Minst 14 invandrare får lära sig svenska och hur arbetslivet och samhället fungerar i Finland.

Meningen var att utbildningen skulle köra igång på Lärkkulla folkakademi i augusti, men då satte trög byråkrati käppar i hjulet.

- Vi håller ännu på och kartlägger men vi räknar med att vi nu har tillräckligt många studerande, säger Björn Wallén, direktor vid Lärkkulla.

Minimiantalet studerande för att utbildningen ska kunna starta är 14 men det ryms 20 personer.

Invandrare med olika bakgrund

Utbildningen ordnas för invandrare som fått uppehållstillstånd i Finland. En del av de som kommer för att studera är asylsökande som fått asyl i Finland och invandrare som kommit till Finland, till exempel via äktenskap, berättar Wallén.

- Det är en heterogen grupp. Det är en positiv utmaning för oss, säger Wallén och tillägger att Lärkkulla har många års erfarenhet av att jobba med invandrare.

Lärkkulla har i många års tid erbjudit språkutbildning men det här är första gången som en utbildning består av både språk och arbetslivsfärdigheter.

Utbildningen tar ungefär ett år och under året ska de studerande ut på praktik. Gruppen gör också studiebesök.

Flyttar bort utan jobb

För att få invandrarna att stanna i Västnyland vore det väldigt viktigt att så många som möjligt kunde få ett jobb och en fot in i arbetslivet här, säger Björn Wallén.

- I Hangö flyttar de flesta bort när de fått ett positivt asylbeslut, mot huvudstadsregionen eller längre bort där det finns släkt och jobb.

Enligt Wallén är arbetet väldigt viktigt när man beslutar om man stannar på en ort eller inte.