Hoppa till huvudinnehåll

Osannolika synen – Sports doldis i landslaget

Ari Gröndahl
Ari Gröndahl gjorde en stabil landslagsdebut och krönte den med assisten till Roope Hintz mål. Ari Gröndahl Bild: Yle/Tomi Hänninen Ari Gröndahl

Det är klar Vasatouch över hockeylandslaget. Sports eget tillskott Ari Gröndahl har gått varvet runt – nu är han lejonspelare. ”Det gick snabbt, men det kändes som att jag hängde med”, säger backen.

De som för några år sedan hade sagt att Ari Gröndahl skulle spela i landslaget, hade nog tvingats på undersökning. Gröndahl ansågs länge vara en säkerhetsrisk i Sport.

I höst har han växt ut till en stöttepelare i Vasalaget. På torsdagen landslagsdebuterade han. Han klev av isen med en assistpoäng, en stabil insats och en debutseger.

– Det var väldigt kul att spela här. Det gick snabbt, snabbare än i ligan … Men det kändes som att jag hängde med. Det är kul att se att man räcker till, säger han i en tv-intervju.

Sport-tränaren belåten

Gröndahl assisterade till Roope Hintz 3–1-mål i den andra perioden. Uppspelet satt på Hintz klubblad och HIFK-spelaren knäppte in pucken.

– Vi gör som helhet en bra insats. Nu tankar vi lite energi och sedan åker vi till Moskva, säger Gröndahl.

I Yles studio satt Sports tränare Tomek Valtonen som expert. Han gillade vad han såg från sin adept.

– Han räckte till. Det såg lite nervöst ut under de tio första minuterna, men det gjorde det för hela laget. En stabil insats av honom, säger Valtonen.

Oskar Osala.
Oskar Osala var tillbaka i landslaget. Oskar Osala. Bild: Yle/Tomi Hänninen Oskar Osala

Osala njöt av landslagsspel

Oskar Osala tillhör det rutinerade gardet i ett relativt oprövat finländskt landslag. Han var imponerad av de sju debutanternas prestationer.

– De spelade utan att tänka för mycket. En riktigt bra match.

Sport-produkten – Osala var en av tre med bakgrund i Sports juniorlag – fick inte en plats i EHT-turneringen i november. Nu njöt han av att vara tillbaka i lejontröjan.

– Det är kul att spela med finländare. Det är annorlunda jämfört med hur det är i Ryssland. Jag njöt väldigt mycket, säger Metallurg Magnitogorsk-proffset.

Raka spåret till Moskva

Det är helt tydligt att kvällen i första hand tillägnades spelarna som gjorde första landskampen. Även förbundskaptenen Lauri Marjamäki lyfter fram de sju tillskotten.

– Jag gillade deras insatser. De tog för sig.

Landslaget åker raka spåret till Moskva efter torsdagens match. Planet landar halv fyra på morgonen i den ryska huvudstaden. På lördag väntar tidig match mot Sverige.

– Vi ska jobba för att vara så pigga som möjligt. Det är kul att åka dit med en seger i bagaget, säger Marjamäki.