Hoppa till huvudinnehåll

Presidenten tar emot julgäddan från Korpo

Julgädda från Korpo.
Arkivbild: Julgädda från Korpo år 2015. Julgädda från Korpo. Bild: Yle/Lotta Sundström julgädda 2015

Presidenten tar emot den traditionella julgäddan från Korpo i dag i Talludden. Årets fisk fångades av Aspöbon Tore Johansson utanför Utö. Gäddan väger knappt tre kilo.

I delegationen ingår kulturprofilen Bosse Mellberg, avtalssoldaten Viktor Jansson, sjöfartstudenten Linda Johansson och taxiföretagaren Tiina Lehtonen.

Tiina Lehtonen, Linda Johansson och Viktor Jansson på väg att uppvakta presidentparet med Korpogäddan.
Tiina Lehtonen, Linda Johansson och Viktor Jansson på väg att uppvakta presidentparet med Korpogäddan. Tiina Lehtonen, Linda Johansson och Viktor Jansson på väg att uppvakta presidentparet med Korpogäddan. Bild: Yle/Linus Hoffman julgädda 2016

Både Janssons pappa och farfar har tidigare fått uppvakta presidentparet med gädda, så det är en familjetradition, men första gången Viktor fått uppdraget.

- Det är första gången för mig också, och jag hoppas det blir ett bra möte med dem, säger Johansson just då de stiger in i bilen på väg mot Talludden. Vi ska hälsa från yttre skärgården, och så önskar vi presidentparet en god jul.

Presidenten tar också emot andra julhälsningar; bland annat en julskinka av jordbruksproducenter från Vemo och en julgran av skogsstudenterna.

Finlands lucia, Ingrid Holm, besöker också Talludden med sina tärnor i dag.