Hoppa till huvudinnehåll

Smärtpoliklinikens framtid är oviss i Jakobstad

Malmska sjukhuset i Jakobstad
Arkivbild. Malmska sjukhuset i Jakobstad. Malmska sjukhuset i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,malmska sjukhuset,Österbotten

Smärtpoliklinikens öde vid Malmska sjukhuset i Jakobstad är en öppen fråga. Läkaren Thomas Ruland för diskussioner om ett byte av arbetsplats och en nyrekrytering till Malmska verkar inte sannolik i dagens läge.

Malmska sjukhuset har bedrivit en mycket avancerad smärtlindringsvård som också uppmärksammats nationellt och sjukhuset har fått patienter från andra orter. Den utvecklingen är nu kanske på väg att brytas.

Inget slutgiltigt svar ännu

Läkaren Thomas Ruland är ansvarig läkare på kliniken och enligt chefläkaren Pia-Maria Sjöström kommer hon att föra diskussioner med Ruland i slutet av veckan kring hans avsikter.

- Jag har inte hört nåt slutgiltigt svar ännu men jag vet att han haft sådana funderingar och fört diskussioner med andra arbetsplatser, säger Pia-Maria Sjöström.

Thomas Ruland hänvisar själv bara till chefläkaren för kommentarer men bekräftar att diskussioner förts och att det är sannolikt att han slutar.

Chefläkare Pia -Maria Sjöström vid Malmska sjukhuset i Jakobstad
Pia-Maria Sjöström. Chefläkare Pia -Maria Sjöström vid Malmska sjukhuset i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman chefläkare,Jakobstad,pia-maria sjöström,Österbotten

Hur ser smärtpoliklinikens framtid ut?

Smärtpolikliniken är en specialnisch för Malmska sjukhuset. Den servar förutom regionens egen befolkning också patienter utifrån på grund av den högklassiga vård som har kunnat ges. Framtiden är oviss.

- Det beror helt på om Thomas Ruland försvinner helt eller om han kan tänka sig att delvis jobba kvar.

- Utan en läkare med Thomas Rulands kvalifikationer är det omöjligt att upprätthålla en sådan verksamhet.

Smärtpolikliniken ger vård inom smärtrehabilitering, den behövs inom fysiatrin och kirurgin liksom smärtlindring i livets slutskede där problematiken kan vara ganska svår, säger Pia-Maria Sjöström.

Smärtpolikliniken vid Malmska sjukhuset i Jakobstad
Smärtpolikliniken vid Malmska sjukhuset i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,malmska sjukhuset,smärtpoliklinik,Österbotten

Andra narkosläkare är också väg bort

Vid årsskiftet byter en annan narkosläkare till jobb i Karleby och blir tjänstledig från arbetet i Jakobstad. Det betyder att det bara finns en heltidsanställd narkosläkare kvar om också Thomas Ruland slutar.

Det finns en läkare som har kunnat hoppa in vid behov. Det motsvarar ungefär en halv tjänst enligt chefläkare Sjöström.

Malmska sjukhuset skall övergå till enbart dagkirurgi från februari nästa år men till det krävs förstås också narkosläkare.

Klarar sjukhuset av det uppdraget?

- Vi klarar av den dagliga verksamheten med en narkosläkare på plats, säger Pia-Maria Sjöström.

- Jourverksamheten är mera krävande. Nästa år ser ännu ganska bra ut, vi får se hur det blir 2018.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Rådhuset i Kristinestad

  Kristinestad satsar extra på de anställda

  30 000 euro extra blev det för att öka välbefinnandet.

  Sjukfrånvaron har ökat bland Kristinestads anställda och stadsfullmäktige beslöt på måndagen att satsa 30 000 euro extra på personalens välbefinnande.

 • Kristian Heames tränar FF Jaro.

  Kristian Heames: Utvilat FF Jaro skall vara hungrigt

  Lugna veckor och lång paus ger hungrigt Jaro, tror tränaren.

  Kristian Heames inleder snart sin första fulla säsong som ansvarig tränare för FF Jaro i division ett. "Det är solklart att avancemanget är vårt mål. Det kommer man inte ifrån" säger Heames inför säsongen till Yle Sporten.

 • Katternö Group har sitt huvudkontor i översta våningen i Campus Allegro

  Katternökoncernen ökade vinsten

  Jakobstad får 1,2 miljoner i dividend.

  Katternökoncernen ökade vinsten i fjol trots att det blåste mindre och var torrare än 2015. Vädret minskade elproduktionen, ändå ökade koncernens vinst med 3,5 miljoner.