Hoppa till huvudinnehåll

Smärtpoliklinikens framtid är oviss i Jakobstad

Arkivbild. Malmska sjukhuset i Jakobstad. Malmska sjukhuset i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,malmska sjukhuset,Österbotten

Smärtpoliklinikens öde vid Malmska sjukhuset i Jakobstad är en öppen fråga. Läkaren Thomas Ruland för diskussioner om ett byte av arbetsplats och en nyrekrytering till Malmska verkar inte sannolik i dagens läge.

Malmska sjukhuset har bedrivit en mycket avancerad smärtlindringsvård som också uppmärksammats nationellt och sjukhuset har fått patienter från andra orter. Den utvecklingen är nu kanske på väg att brytas.

Inget slutgiltigt svar ännu

Läkaren Thomas Ruland är ansvarig läkare på kliniken och enligt chefläkaren Pia-Maria Sjöström kommer hon att föra diskussioner med Ruland i slutet av veckan kring hans avsikter.

- Jag har inte hört nåt slutgiltigt svar ännu men jag vet att han haft sådana funderingar och fört diskussioner med andra arbetsplatser, säger Pia-Maria Sjöström.

Thomas Ruland hänvisar själv bara till chefläkaren för kommentarer men bekräftar att diskussioner förts och att det är sannolikt att han slutar.

Pia-Maria Sjöström. Chefläkare Pia -Maria Sjöström vid Malmska sjukhuset i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman chefläkare,Jakobstad,pia-maria sjöström,Österbotten

Hur ser smärtpoliklinikens framtid ut?

Smärtpolikliniken är en specialnisch för Malmska sjukhuset. Den servar förutom regionens egen befolkning också patienter utifrån på grund av den högklassiga vård som har kunnat ges. Framtiden är oviss.

- Det beror helt på om Thomas Ruland försvinner helt eller om han kan tänka sig att delvis jobba kvar.

- Utan en läkare med Thomas Rulands kvalifikationer är det omöjligt att upprätthålla en sådan verksamhet.

Smärtpolikliniken ger vård inom smärtrehabilitering, den behövs inom fysiatrin och kirurgin liksom smärtlindring i livets slutskede där problematiken kan vara ganska svår, säger Pia-Maria Sjöström.

Smärtpolikliniken vid Malmska sjukhuset i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,malmska sjukhuset,smärtpoliklinik,Österbotten

Andra narkosläkare är också väg bort

Vid årsskiftet byter en annan narkosläkare till jobb i Karleby och blir tjänstledig från arbetet i Jakobstad. Det betyder att det bara finns en heltidsanställd narkosläkare kvar om också Thomas Ruland slutar.

Det finns en läkare som har kunnat hoppa in vid behov. Det motsvarar ungefär en halv tjänst enligt chefläkare Sjöström.

Malmska sjukhuset skall övergå till enbart dagkirurgi från februari nästa år men till det krävs förstås också narkosläkare.

Klarar sjukhuset av det uppdraget?

- Vi klarar av den dagliga verksamheten med en narkosläkare på plats, säger Pia-Maria Sjöström.

- Jourverksamheten är mera krävande. Nästa år ser ännu ganska bra ut, vi får se hur det blir 2018.

Läs också

  • IS-appar: Barn ska räkna stormgevär

    Tyskland varnar för propaganda riktad till barn.

    I Tyskland varnar barnskyddsorganisationer för att islamister har börjat använda sig av olika dator- och telefonappar för att indoktrinera barn. Apparna som ska få barnen att lära sig bokstäver och siffror är samtidigt reklam och propaganda för terrororganisationen Islamiska staten.

  • Frihet är att vara oälskad

    Ida Henrikson träffar författaren Tone Schunnesson.

    I veckans avsnitt av bokpodden Hietanen & Henrikson har Henrikson läst om droger, framgångsförakt och marxism i Tone Schunnessons roman Tripprapporter och träffat författaren i Stockholm.

Nyligen publicerat - Österbotten