Hoppa till huvudinnehåll

THL: Över 100 000 barn lever i fattigdom i Finland

Benen på en pappa och en liten pojke på promenad.
Benen på en pappa och en liten pojke på promenad. Bild: Olichel / Pixabay ben,fötterna,barn,familjer (grupper)

Allt flera finländska familjer upplever fattigdom, visar en utredning från Institutet för hälsa och välfärd, THL. Fattigdomen ökar mest i småbarnsfamiljer med två vuxna försörjare.

THL har analyserat fattigdomen under 2010-talet och uppger att antalet fattiga familjer under de senaste åren har ökat igen, efter att tidigare ha minskat under några år.

Ökningen har ägt rum trots att barnfamiljernas ekonomiska svårigheter har varit ett omdiskuterat tema under många år, konstaterar THL.

Fattigdomen trefaldigades

Mellan år 1995 och 2007 trefaldigades fattigdomen och under 2010-talet har den legat på cirka tio procent. År 2014 fanns det över 60 000 fattiga familjer i landet och i dem levde 126 000 barn.

THL:s rapport innehåller också uppgiften att fem procent av alla finländska barn lever i familjer som är helt beroende av grundtryggheten, det vill säga lever på bidrag.

I forskningsrapporten konstaterar THL att familjernas ekonomiska svårigheter leder till problem i parrelationen och oro över föräldraskapet.

Läs mera:

Erics lön räcker inte till - har inte råd att bo med sin familj

Eftisledaren Eric Jacobsen har inte råd att bo tillsammans med sina tre barn och sin flickvän. Om han flyttade från sitt lilla hyresrum i Helsingfors till resten av familjens hyresbostad i Vanda, skulle familjen förlora flera av de sociala stöd de får.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes