Hoppa till huvudinnehåll

Bada bastu varje dag - så kan du slippa bli dement

Två män sitter i en bastu.
Två män sitter i en bastu. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press Bastu

De män som badar bastu fyra till sju gånger i veckan löper en betydligt mindre risk än andra att drabbas av minnessjukdomar. Det visar forskning vid Östra Finlands universitet.

I en undersökning som har pågått i 20 års tid har det visat sig att de flitigt bastubadande männen uppvisar 66 procent mindre risk att få demensdiagnos, jämfört med dem som bastar futtiga en gång i veckan.

Sambandet mellan bastubad och skydd mot demens har aldrig tidigare undersökts.

I undersökningen jämfördes uppgifter om tvåtusen män i medelåldern som badar bastu i olika grad. Resultaten visar alltså att ju oftare man badar, desto mindre är sannolikheten att drabbas av minnessjukdomar som alzheimer.

Mekanismen är okänd

Inom samma undersökning har Östra Finlands universitet tidigare fått fram resultat som visar att flitigt bastubad också minskar dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar.

Enligt tf professor Jari Laukkanen som har lett undersökningen kan bastu skydda både hjärta och hjärna genom delvis samma mekanismer som tillsvidare är rätt dåligt kända.

- Man vet att tillståndet för hjärt- och kärlsystemet påverkar också hjärnans funktion. Dessutom kan det välbefinnande och den avslappning man känner vid bastubad ha betydelse, säger Laukkanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Gamla brandstationen i Hangö

  Gamla brandstationen i Hangö kan bli museum

  Samlaren Sten Johansson vill köpa fastigheten.

  Sten Johansson från Degerö i Ingå, känd bland annat för sina samlingar av pansarvagnar och krigsmaterial, vill köpa Gamla brandstationen i Hangö och göra om det till ett museum. Han erbjuder staden 55 000 euro för fastigheten.

 • Satamaruokala-huset

  Stevena vill köpa Satamaruokala i Hangö

  Tomten intresserar stuveribolaget.

  Stuveribolaget Stevena erbjuder 200 000 euro för tomten som den gamla byggnaden Satamaruokala står på i Hangö hamn. Tanken är att riva byggnaden och använda tomten som kontor och som skydd för arbetsmaskiner.

 • Eld.

  Vedlider brann i Tenala

  Elden spred sig från en kvisthög.

  Ett vedlider på Krokbyvägen i Tenala förstördes i en brand på måndagen (24.4). Elden spred sig från en kvisthög som eldades på gården.