Hoppa till huvudinnehåll

Bada bastu varje dag - så kan du slippa bli dement

Två män sitter i en bastu.
Två män sitter i en bastu. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press Bastu

De män som badar bastu fyra till sju gånger i veckan löper en betydligt mindre risk än andra att drabbas av minnessjukdomar. Det visar forskning vid Östra Finlands universitet.

I en undersökning som har pågått i 20 års tid har det visat sig att de flitigt bastubadande männen uppvisar 66 procent mindre risk att få demensdiagnos, jämfört med dem som bastar futtiga en gång i veckan.

Sambandet mellan bastubad och skydd mot demens har aldrig tidigare undersökts.

I undersökningen jämfördes uppgifter om tvåtusen män i medelåldern som badar bastu i olika grad. Resultaten visar alltså att ju oftare man badar, desto mindre är sannolikheten att drabbas av minnessjukdomar som alzheimer.

Mekanismen är okänd

Inom samma undersökning har Östra Finlands universitet tidigare fått fram resultat som visar att flitigt bastubad också minskar dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar.

Enligt tf professor Jari Laukkanen som har lett undersökningen kan bastu skydda både hjärta och hjärna genom delvis samma mekanismer som tillsvidare är rätt dåligt kända.

- Man vet att tillståndet för hjärt- och kärlsystemet påverkar också hjärnans funktion. Dessutom kan det välbefinnande och den avslappning man känner vid bastubad ha betydelse, säger Laukkanen.

 • Vaccin i spruta.

  Vaccinationstvång för anställda inom vård och omsorg

  Personalen måste ta influensavaccin.

  Den nya smittskyddslagen som trädde i kraft den 1 mars i år kräver att anställda inom social-och hälso- och sjukvården måste ha ett fullgott vaccinationsskydd inom en övergångstid på ett år. Syftet är att skydda klienter och patienter för följder av smittsamma sjukdomar.

 • Skolbarn i Ekenäs fick prova på orientering i Skepparträdgården.

  Håll kartan rätt - elever i Ekenäs lär sig orientera

  Hela världen orienterar den 24 maj.

  Det går faktiskt riktigt bra att orientera, säger Selma Fagerholm och Emma Baarman från Seminarieskolan i Ekenäs. De har aldrig orienterat förut, men fick en chans då OK Raseborg visade hur det går till i samband med en världsomfattande orienteringsdag.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes