Hoppa till huvudinnehåll

Bada bastu varje dag - så kan du slippa bli dement

Två män sitter i en bastu.
Två män sitter i en bastu. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press Bastu

De män som badar bastu fyra till sju gånger i veckan löper en betydligt mindre risk än andra att drabbas av minnessjukdomar. Det visar forskning vid Östra Finlands universitet.

I en undersökning som har pågått i 20 års tid har det visat sig att de flitigt bastubadande männen uppvisar 66 procent mindre risk att få demensdiagnos, jämfört med dem som bastar futtiga en gång i veckan.

Sambandet mellan bastubad och skydd mot demens har aldrig tidigare undersökts.

I undersökningen jämfördes uppgifter om tvåtusen män i medelåldern som badar bastu i olika grad. Resultaten visar alltså att ju oftare man badar, desto mindre är sannolikheten att drabbas av minnessjukdomar som alzheimer.

Mekanismen är okänd

Inom samma undersökning har Östra Finlands universitet tidigare fått fram resultat som visar att flitigt bastubad också minskar dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar.

Enligt tf professor Jari Laukkanen som har lett undersökningen kan bastu skydda både hjärta och hjärna genom delvis samma mekanismer som tillsvidare är rätt dåligt kända.

- Man vet att tillståndet för hjärt- och kärlsystemet påverkar också hjärnans funktion. Dessutom kan det välbefinnande och den avslappning man känner vid bastubad ha betydelse, säger Laukkanen.

Läs också

 • Mor- och farföräldrar i fokus - stora känslor på spel

  Alla vill barnets bästa men metoderna kan krocka.

  Alla vill barnets bästa men metoderna kan kollidera. Den äldre generationen ska hålla sig till reglerna och småbarnsföräldrarna får inte kräva och skuldbelägga, så lyder råden från familjeexperter på den nationella dagen för far- och morföräldrar.

 • Det var sju gånger farligare att vara barn på 70-talet än i dag

  Antalet barn som dör före sin nittonårsdag har minskat.

  Tycker du att dagens säkerhetstänk har gått för långt? Ibland hör man sägas att det för 40 år sedan inte fanns cykelhjälmar, krockkuddar eller bilbälten i baksätet och att ingen tog någon skada av det. Sanningen är att rätt många barn inte överlevde barndomen på 70-talet.

 • Hur hamnade Kittilä i historisk kommunkris?

  Många förtroendevalda är brottsmisstänkta.

  Kittilä kommun är i en minst sagt ovanlig situation. I kommunfullmäktige ingår 11 personer som är åtalade för tjänste- och arbetsbrott.

Nyligen publicerat - Inrikes