Hoppa till huvudinnehåll

Elpriset har stigit - två kärnkraftverk står still i Finland och Sverige

Temabild - stickkontakt kopplad till en 50-eurossedel.
Temabild - stickkontakt kopplad till en 50-eurossedel. Bild: All Over Press elektricitet,stöpsel,stickproppar,Stickkontakt

Elpriset har tydligt stigit när två kärnkraftverk står still samtidigt i Finland och Sverige. För de konsumenter vars elpris är sammankopplat till börspriset betyder det här synbart höjda avgifter.

I Finland ligger Olkiluoto 2 nere och i Sverige Oskarshamn 3. Ingendera kraftverket producerar el. Finland köper en stor del av sin importerade el från Sverige.

Elpriset har i dag enligt den nordiska elbörsen Nord Pools statistik legat omkring 46 euro per megawatt i Finland. I tisdags var det ungefär 38 euro och för en vecka sedan på fredagen 34 euro per megawatt.

Generatorfel i Olkiluoto, ångläcka i Oskarshamn

Olkiluoto 2 kopplades loss från elproduktionen tidigt i tisdags på grund av ett generatorfel. I Sverige i Oskarshamn 3 upptäckte man ett litet ångläckage i måndags, varpå reaktorn kördes ner i torsdags.

Oskarshamn kommer att börja producera el igen på fredag kväll, och blir kopplad till elnätet på lördag. Olkiluoto 2 väntas stå still till och med söndag.

Efterfrågan överstiger utbudet

Chefen för Energiverkets marknadsgrupp Antti Paananen säger att en prisstegring är en typisk reaktion då utbudet minskar. Enligt honom reagerar elmarknaden snabbt också åt andra hållet. När produktionen kommer igång återgår priset till sin normala nivå.

Just nu överstiger efterfrågan på el utbudet i Finland.

Efterfrågan på el ligger på över 12 000 megawattimmar, medan produktionen i sin tur är 9 000 megawattimmar.

Det här är en översatt och lätt redigerad version av Yles finskspråkiga nyheters artikel skriven av Riikka Valtonen.