Hoppa till huvudinnehåll

Evakueringen av Aleppo fortsätter - SR:s korrespondent utvisad

människor köar till en buss för att bli evakuerade i östra aleppo
Människor evakuerades i gröna bussar och ambulanser igår. människor köar till en buss för att bli evakuerade i östra aleppo Bild: EPA/SANA HANDOUT Aleppo,Syrien,evakuering

Kring 3000 människor evakuerades från östra Aleppo under torsdagen, och evakueringarna väntas fortsätta över veckoslutet. Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén blev på torsdagen deporterad från Syrien - regimen beskyller henne för att ha spridit falsk information.

De första att få lämna det sönderbombade och förstörda östra Aleppo i bussar och ambulanser igår var civila och skadade.

Rysslands försvarsminister säger att över 6000 människor har evakuerats sedan torsdagsmorgonen - 3000 av dem rebeller, uppger nyhetsbyrån RIA.

FN uppskattar att kring 50 000 människor kan finnas i östra Aleppo och evakueringen av civila och rebeller väntas ta flera dagar.

Av de 50 000 sades det på torsdagen att kring 4000 är rebeller och 10 000 rebellernas familjemedlemmar. De kommer att evakueras till den rebellkontrollerade staden Idlib, ett tiotal kilometer från Aleppo.

De skadade har förts till sjukhus i Turkiet.

Ryssland uppgav på torsdagen att de syriska regimstyrkorna nu kontrollerar hela östra Aleppo och att militäroperationen i staden nu går mot sitt slut.

Syriens president Bashar al-Assad sade på torsdagen att det som han kallar för Aleppos "befrielse" är ett historiskt ögonblick. Rebeller kontrollerade östra Aleppo i fyra år.

Uddén deporterades - Löfven upprörd

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén som var på plats i Aleppo blev på torsdagen deporterad från landet eftersom hon enligt syriska myndigheter hade spridit falsk information och citerat tweetar från östra Aleppo.

De här uppgifterna tillbakavisas skarpt av Sveriges radio, som påpekar att Uddén har rapporterat om båda sidor i konflikten. Uddén skriver själv på Twitter att om journalister bara fick tillgång till östra Aleppo så skulle de inte behöva citera andras information på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Sveriges statsminister Stefan Löfven är upprörd över att Uddén inte får göra sitt arbete.

– Journalister ska kunna fullgöra sitt arbete. Och det där tyder bara på att man inte vill ha någon som rapporterar från en sådan här region. Det är mycket, mycket beklagligt, säger Stefan Löfven till Sveriges radio.

Cecilia Uddén, som också brukar höras i Svenska Yles radiosändningar, är nu i Libanon.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes