Hoppa till huvudinnehåll

Evakueringen av östra Aleppo tillfälligt stoppad

Den statliga syriska nyhetsbyråns (SANA) på evakueringen på torsdagen 15.12.2016
Den statliga syriska nyhetsbyråns (SANA) på evakueringen torsdagen 15.12.2016 Den statliga syriska nyhetsbyråns (SANA) på evakueringen på torsdagen 15.12.2016 Bild: EPA/SANA HANDOUT Aleppo,Syrien,evakuering

Evakueringen av östra Aleppo stoppades, åtminstone tillfälligt, på fredag förmiddag. Enligt statlig syrisk TV beror det på att rebeller brutit mot överenskommelsen om evakueringarna.

Det finns flera motstridiga uppgifter om varför evakueringen stoppades på torsdag förmiddag. Statlig syrisk TV uppgav först att det berodde på att rebeller försökte ta med sig fångar ut ur östra Aleppo, vilket bryter mot överenskommelsen om evakueringar.

Enligt andra syriska uppgifter ska avbrottet ha att göra med konflikter kring de samtidiga evakueringarna av rebellomringade shiitiska byar. Människor som kräver att de shiitiska byarna Foua och Kefraya också ska evakueras, ska ha blockerat vägen ut ur östra Aleppo.

Rysslands försvarsministerium hävdar ändå att evakueringen av östra Aleppo är slutförd och att alla civila, skadade och rebeller har lämnat området.

Enligt Ryssland är bara en handfull extremister som skjuter mot regimstyrkorna kvar i Aleppo. Enligt Ryssland har regimstyrkorna igen börjat försöka återta nya områden av östra Aleppo.

Uppgifterna om att evakueringen är över tillbakavisas ändå av alla deltagande parter, inklusive den syriska regimen.

Tusentals väntar i kyla

På sociala medier har journalister och andra ögonvittnen spridit bilder på människor i östra Aleppo som väntar på att få komma ur staden. Vädret är kallt och människor fryser.

Hoppa över Twitterpostning

Enligt en representant för Världshälsoorganisationen (WHO) har internationella hjälporganisationer, inklusive Röda halvmånen beordrats att lämna östra Aleppo. WHO hoppas att det här bara är frågan om ett tillfälligt avbrott.

Både statliga syriska medier och Turkiet uppgav tidigare på förmiddagen att över 8 000 människor evakuerats från östra Aleppo så här långt. Bland dem ungefär 3 000 rebeller. Tiotusentals människor väntar fortfarande på att evakueras.

Putin vill arbeta för ett nationellt eldupphör

Rysslands president Vladimir Putin föreslår nya samtal om eldupphör i hela Syrien.

Putin, som är på besök i Japan just nu, sade att nästa steg borde vara att få alla parter att komma överens om ett eldupphör för hela Syrien.

Enligt honom försöker han, tillsammans med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ffå till stånd nya fredssamtal mellan den syriska regimen och oppositionen. De här samtalen skulle hållas i Kazakstans huvudstad Astana.

Hittills har motsvarande samtal hållits i Genève och det är oklart om väststödda syriska oppositionsgrupper vill gå med på samtal i Kazakstan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes