Hoppa till huvudinnehåll

Finska hamnar gynnas av Sveriges nej till Gazprom - gasrören lastas i Hangö i stället

Koverhar Hamn
Koverhar Hamn Bild: Yle/ Jonas Sundström fn-steel,hamn,hangö,koverhar,koverhar hamn,kran,västnyland

Onsdagens beslut på Gotland att inte hyra ut en hamn till ryska Gazprom kommer att öka lastningarna i Finland.

Gotlands vägran att hyra ut hamnen i Slite överrumplade det ryska bolaget Gazprom totalt. Uppenbarligen har kommunpolitikerna på Gotland fått ta del av hemligstämplade uppgifter som fick dem att dra sig ur.

Svenska regeringen och försvarsdepartementet har varit oroliga för projektets försvarspolitiska risker.

Meningen var att hamnen skulle användas som lastningsplats för de rör som gasledningen skall monteras av.

- Att vi inte kan använda Slite på Gotland betyder att vi måste se om vi kan lasta dem från Hangö och Karlshamn, säger Lars Grönstedt som är rådgivare till Nord Stream i Sverige.

Fem hamnar kan bli tre

Från början var det meningen att Nord Stream 2 skulle utnyttja fem olika hamnar; två i Finland, två i Sverige och en i norra Tyskland. Nu finns det alltså kvar högst fyra. Men också det är osäkert.

Även Karlshamns kommun har meddelat att man har bett hamnbolaget vänta med att skriva på avtalet om att hyra ut kommunens hamn till Nord Stream. Det kan alltså hända att också Karlshamn avbryter samarbetet med Gazprom.

- I så fall kommer vi att fråga i första hand Hangö, och möjligen också Kotka om vi kan lasta på flera rör där, säger Lars Grönstedt.

Den tyska hamnen i Mukran kommer också att användas mera om de båda svenska hamnarna nu drar sig ur. Alla rör kommer alltså inte lastas från Finland.

För tidigt att säga hur många fler rör som lastas

Inga beräkningar är ännu klara. Därför går det inte att uppskatta hur många rör som kommer att lastas i Hangö eller Kotka. Nords Stream kommer att utnyttja de kvarvarande hamnarna så att kostnaderna för rörtransporterna på land och till sjöss blir så låga som möjligt.

Nord Stream utgår från att den kapacitet som i dag finns i Kotka och som Hangö hamn för tillfället bygger ut i Koverhar kommer att räcka till också för de större mängder rör som nu kan komma i fråga.

 • En ung flicka sitter på marken med benen i kors och en mobiltelefon i handen.

  Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för ett barn som regelbundet konsumerar pornografi på nätet 12,3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr är i 8-årsåldern.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • De grönas riksdagsledamot Touko Aalto.

  KSML: Touko Aalto vill bli De grönas ordförande

  Beslutet mognade efter samtal med flera personer.

  Riksdagsledamoten Touko Aalto, 33, ställer upp i De grönas ordförandeval, rapporterar Keskisuomalainen. Aalto säger till tidningen att beslutet mognade under veckan efter samtal med flera personer.

 • Narkotikabrott, utpressning och misshandel gav fängelse

  Domen blev fängelse i 5-9 månader.

  En man som köpte hasch i Raseborg blev hotad och misshandlad då han inte hade betalat sina skulder till försäljaren. Tre män har nu dömts till fängelsestraff på mellan fem och nio månader för narkotikabrott, försök till utpressning och misshandel.