Hoppa till huvudinnehåll

Forskare fick möss att backa i ålder - väcker fantasi om evig ungdom

En laboratoriemus.
En laboratoriemus. Bild: EPA/IEMM MUENSTER Laboratorium,djurprover,möss

Forskare har lyckats förändra möss till ett yngre tillstånd, genom att programmera om deras celler. Det här har aldrig tidigare lyckats i en levande organism.

Den nya studien kittlar fantasier om botade sjukdomar, föryngrade människor och till och med evigt liv. Vägen dit är förstås mycket lång, men det här är första gången som forskare lyckas vrida tillbaka åldern hos en levande organism.

Forskare har programmerat om mössens celler och lyckats få dem att återgå till stadier som de redan en gång har genomlevt. Mössen backade med andra ord i ålder, visar en studie i den vetenskapliga tidskriften Cell.

Mössen levde 30 procent längre

Forskarna använde sig av möss som bär på en mutation som får dem att åldras snabbare. Forskarna manipulerade kemiska markörer (epigenetiska markörer) i mössens genuttryck och lyckades minska flera ålderstecken hos mössen.

Mössens livslängd ökade i snitt från 18 veckor till 24 veckor. Mössen levde med andra ord 30 procent längre än de skulle ha gjort i vanliga fall.

– Vi var överraskade och exalterade av att vi kunde förlänga livslängden genom en sådan här omprogrammering i en levande varelse, säger Pradeep Reddy, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Tidigare försök att manipulera åldrandet har resulterat i att provmössen har dött eller utvecklat allvarliga tumörer.

Laboratoriemöss i sin bur.
Arkivbild. Laboratoriemöss i sin bur. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Laboratorium,möss,djurtest

Använde Nobelbelönt metod

Forskarna bakom den lyckade studien har använt en metod som utvecklades av Nobelpristagaren i medicin Shinya Yamanaka, och som gör att man kan backa celler och få dem att bli stamceller.

Från början är alla celler stamceller och har en potential att utvecklas till vilka celler som helst, till exempel en hudcell eller hjärncell.

Forskarna avbröt ändå backandet av cellerna efter några dagar, innan de hade hunnit bli stamceller. Det här gjorde att cellerna omprogrammerades och förlorade sina ålderstecken.

Gamla celler förvandlades till friska unga celler. Mössens hud- och njurceller och deras celler i mjälten såg alla yngre ut då forskarna studerade dem i mikroskop.

Lång väg kvar till föryngrade människor

Det kommer att dröja länge innan forskningsrönet kan tillämpas på människor, om det någon gång kommer att göra det.

Studien indikerar ändå att förändringar i epigenomen driver åldrandet och att de här förändringarna kan påverkas.

Epigenomen ger cellerna instruktioner för hur se ska läsa av DNA och bestämmer hur arvsmassan tar sig uttryck exempelvis i möss eller människor.

Till näst vill forskarna lära sig mer om hur epigenomen förändras när man programmerar om den till vissa delar. Forskarna vill upptäcka vilka markörer som förändrar och driver åldrande.

Källor: Cell, Svt och Science daily.

Läs också

Nyligen publicerat - Vetenskap