Hoppa till huvudinnehåll

Ingå tröttnade på ofog i bibban - ungdomarna får komma på städtalko

Omkullfallna stolar och skräp på golvet i Ingås bibliotek.
Så här kan det se ut då bibliotekspersonalen kommer på jobb om morgnarna. Omkullfallna stolar och skräp på golvet i Ingås bibliotek. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Ingå Kommun,allmänna bibliotek,ingå bibliotek

I Ingå tar kommunen ett aktivt och konstruktivt grepp för att få ungdomarna att sluta skräpa ner och förstöra på biblioteket. Diskussioner och städtalko är receptet för att skapa en trevligare miljö för alla.

Kommunens informatör Benjamin Lundin visar uppgivet hur det kan se ut i biblioteket då han kommer på jobb om morgnarna; stolarna ligger omkullkastade, godispapper och läskburkar skräpar på golvet och det finns klotter på möblerna.

Skräp på golvet i Ingå bibliotek.
Tomflaskor och skräp slängs på golvet. Skräp på golvet i Ingå bibliotek. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,nedskräpning,tomflaskor

Ofogen är i sig inget nytt, men de har eskalerat den senaste tiden, säger han.

- Man blir väldigt trött och ledsen och det betyder minst en halv timmes extra jobb att städa upp om morgnarna.

Hellre diskussion än polisanmälan

Biblioteket i Ingå har blivit en populär samlingsplats för ungdomarna eftersom den har meröppet om kvällarna. Det betyder att bibban är öppen utan personal mellan klockan 16 och 20. Vem som helst kan då komma in med sitt bibliotekskort och en pin-kod.

Benjamin Lundin visar en trasig stol i Ingå bibliotek.
Benjamin Lundin visar en stol som har snittats sönder. Benjamin Lundin visar en trasig stol i Ingå bibliotek. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Ingå Kommun,benjamin lundin

Ingå kommun har gjort en anmälan om skadegörelse till polisen. Men för att undvika att blanda in myndigheterna desto mera vill kommunen aktivt arbeta för att skapa en öppen kommunikation med ungdomarna.

- Vi önskar att alla som känner sig skyldiga tar kontakt med bibliotekschefen eller kommunens controller och ber om ursäkt. Så kan vi diskutera saken och reda ut det här utan att koppla in polisen, säger Benjamin Lundin.

Föräldrarna är tacksamma

Meningen är också att kommunen ska kontakta ungdomarnas föräldrar och diskutera situationen med dem. Med hjälp av övervakningskamerorna i biblioteket arbetar man med att identifiera dem som har söndrat och skräpat ner.

Hittills har en handfull föräldrar kontaktats och de har alla varit tacksamma, säger Benjamin Lundin.

- De vet ju inte vad deras barn gör i biblioteket. Vi har föräldrar som har fått se hur deras barn röker elcigarett eller leker med tändstickor och de hart varit glada över att få veta det. Sedan kan föräldrarna diskutera situationen både med oss på kommunen och hemma med barnen.

Hemuppfostran är viktig

Ungdomsledare Dennis Bäckman tycker att var och en borde ha så mycket bondförnuft att man vet att man inte hoppar på hyllor och kastar energidricka på golvet.

Porträttbild av Dennis Bäckman.
Ungdomsledare Dennis Bäckman. Porträttbild av Dennis Bäckman. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Ingå Kommun,dennis bäckman

Han efterlyser också ett aktivare grepp hemifrån. Föräldrarna borde vara noggrannare och säga åt sina barn att de inte kan bete sig hur som helst på biblioteket, säger han.

- Det borde komma mera hemifrån. Vi kan inte vara på plats och övervaka hela tiden.

Ungdomarna får hjälpa till att städa

En del av ungdomarna kommer nu handgripligen att få hjälpa till med att snygga upp biblioteket.

- På lördag kommer ett gäng killar hit på städtalko för att julstäda biblioteket. Idén kom från deras föräldrar och en del av dem kommer också att vara här och övervaka det hela, säger Benjamin Lundin.

Porträttbild av Benjamin Lundin.
Informatör Benjamin Lundin. Porträttbild av Benjamin Lundin. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Ingå Kommun,benjamin lundin

Överlag har han lagt märke till att en ordentlig diskussion har betydelse.

- Om vi har en allvarlig diskussion med enskilda personer så har de också betett sig efteråt.

Meröppet bibliotek ska fortsätta

Benjamin Lundin understryker att ungdomarna mer än gärna får vistas i biblioteket. Men det ska vara trevligt för alla besökare att vara där.

- Vi tänker inte låta de som härjar vinna. Genom diskussion vill vi få dem att inse allvaret.

Ingå kommun vill inte heller tumma på bibliotekets meröppettider eftersom det skulle gå ut över oskyldiga biblioteksbesökare.

Inte okej att skräpa ner

Lina och Emilia Löflund, Julia Wikman och Linda Österman brukar besöka biblioteket rätt ofta. De har alla lagt märke till att det tidvis kan vara ganska stökigt där.

- Om man kommer efter de allmänna öppettiderna kan det finnas godispåsar och tomma flaskor här. Det är inte okej att man skräpar ner på en allmän plats.

Fyra flickor poserar i Ingå bibliotek. De heter Lina och Emilia Löflund, Julia Wikman och Linda Österman.
Lina och Emilia Löflund, Julia Wikman och Linda Österman. Fyra flickor poserar i Ingå bibliotek. De heter Lina och Emilia Löflund, Julia Wikman och Linda Österman. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Ingå Kommun,linda österman

Ett sätt att minska på problemen kunde vara att ge tillfälligt portförbud åt dem som stör, föreslår de. Det kunde också hjälpa om det fanns personal på plats också efter klockan fyra.

Lite att göra för unga

Flickorna är överens om att det inte finns speciellt mycket för ungdomar att göra i en liten kommun som Ingå. På önskelistan finns flera olika saker.

- En bowlinghall och simhall, en bollhall där man kan spela fotboll och handboll och en inneparkourpark, listar de upp.

För tillfället är ungdomsgården öppen fyra kvällar i veckan. Det är oftast de kvällar som den är stängd som det förekommer ofog på biblioteket. Därför kunde det löna sig om ungdomsgården var öppen oftare, säger de fyra flickorna.

- Då skulle de som skräpar ner vara på ungdomsgården och inte här i bibban. På ungdomsgården är det alltid någon som övervakar.