Hoppa till huvudinnehåll

Lokalpolitiker ryter till om riksväg åtta

Vinterföre på riksåttan.
Vinterföre på riksåttan. Vinterföre på riksåttan. Bild: YLE/Rolf Granqvist riksväg,personbilar

Yrkeschaufförer har protesterat högt om säkerheten på riksväg åtta. Nu går lokalpolitiker och kommunala tjänstemän i Pedersöreregionen in och stöder dem.

När den lokala samarbetsnämnden i Pedersörenejden samlas till möte på måndag morgon ska man ta ställning till ett utlåtande om förbättring av riksväg 8. Närmare bestämt handlar det om en förbättring av trafiksäkerheten på riksvägen.

I förslaget till utlåtande skriver Pedersöres kommundirektör Stefan Svenfors att alltför många olyckor har inträffat på kort tid på riksväg 8 mellan Kronoby och Pedersöre. Enligt de uppgifter Svenfors tagit del är trafikdödligheten och personskador klart högre på det nämnda vägavsnittet än i resten av landet.

I förslaget till utlåtande kräver man att en grundförbättring av riksväg 8 mellan Pedersöre och Karleby sker och att vinterunderhållet av avsnittet i fråga blir bättre. Man kräver också att vägen breddas på vissa ställen och att omkörningsfiler byggs.

Yrkeschaufförerna protesterar

Yrkeschaufförerna har påpekat att riksväg 8 mellan Pedersöre och Karleby är mycket riskfylld. Vägen är smal och livligt trafikerad och på vintern är vägen ofta dåligt skött, har chaufförerna sagt.

Efter en olycka på riksväg 8 i Kronoby där en yrkeschaufför dog och en annan skadades allvarligt, samlades omkring 80 chaufförer till en protestaktion i Pedersöre förra veckan. De krävde en förändring i vägunderhållet.

- Det är inte bara oss det berör utan alla som färdas på vägen, sa Mats Käldström under protestaktionen.

Käldström har arbetat som yrkeschaufför i trettio år.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.