Hoppa till huvudinnehåll

Marthorna har plats för en till

Marthaföreningarna runt om i Finland är kända för att vara inkluderande och för att ha plats för en till. Malax Mittemellan Marthaförening är inget undantag. Tvärtom. Sedan flera veckor tillbaka hålls det café för de irakiska asylsökanden som bor i Malax.

Tina och Edith Holms, Sara Snickars, Erika Sillander och Minna Söderholm har öppet hus i Sockenstugan i Malax varje måndag. Det är första gången Hassan, Ahmed, Safaa och Ammar får uppleva Lucia. Stämningen blir extra hjärtlig när luciakronan åker ner över ögonen på lilla Edith som får lussa för första gången i sitt liv bara 1 år gammal.

Asylsökande på cafe i Malax
Hassan, Ahmed, Safaa och Ammar spelar gärna biljard och bordfotboll på caféet i Sockenstugan. Asylsökande på cafe i Malax Bild: Yle/Morney Malax,asylsökande,Strömsö (tv-program)

I sockenstugan i Malax, mittemot kyrkan, öppnas dörrarna varje måndagkväll för de 17 asylsökande irakier som bor i Malax. Initiativet till det här kom för ett år sedan då 100 asylsökande bodde i Malax. Fem malaxväninnor kände att de ville göra en insats.

- Det började med att vi ordnade matlagningskvällar, säger Sara Snickars som är ordförande i Marthaföreningen Mittemellan. Men när större delen av de asylsökande omplacerades till andra orter blev det så att vi gjorde sockenstugan till ett café som drivs på frivillig bas.

Sockenstugan ägs av Malax församling som upplåter lokalen en kväll i veckan. Även Röda korsets lokalavdelning i Malax är engagerad.
- Jag känner mig välkommen här, säger Hassan Ali. Vi har fått vänner.

- Vi ser gärna att det kommer fler Malaxbor till vårt måndagscafé i sockenstugan, säger Sara Snickars. Det är öppet för alla.

Vad får de frivilliga finländarna ut av att ägna en måndagkväll i veckan till den här verksamheten?
- Vi får ju lära känna en ny kultur. Det är som bästa ”couchsurfing”. Man kan uppleva nya saker utan att behöva resa. Med barn är det inte lätt att ge sig iväg att upptäcka världen och det behövs ju inte då världen har kommit hit, säger Tina Holms, medan dottern Edith kryssar mellan stolarna och delar ut russin till allas munterhet.

Vi äter tillsammans

Anita Storm från Marthaförbundet har en idé för hur våren kunde bjuda på nya roliga upplevelser. Marthaförbundets motsvarighet till kampanjen #Platsförentill heter Vi äter tillsammans.

- Att äta tillsammans skapar gemenskap och skapar en trygghet. Över matbordet kan man diskutera dagen och byta erfarenheter. Finland är det land av OECD-länderna där det äts minst tillsammans, säger Anita.

Anita Storm samtalar med Malax marthor.
Anita Storm från Marthaförbundet föreslår nya träffar under temat smart(h)fisk. Anita Storm samtalar med Malax marthor. Bild: Yle/Morney Strömsö (tv-program),anita storm,Malax,Finlands svenska Marthaförbund

Vårens förslag är att ordna fiskkvällar för både Malaxbor och asylsökande. Fiskkvällarna kunde gå ut på allt från att fiska med olika redskap till att rensa och tillreda fisk på olika sätt. Flera asylsökande gillar att fiska. I fjol vintras pimplade flera av dem mörtar som de stekte hela i ugnen.

- Jag vill lära mig att filea och att röka fisk, säger Erika.
- Och jag vill lära mig recept på fiskfärs och att göra fiskkorv, fyller Sara i.

Delta i kampanjen #platsförentill

Vilken är din historia? Vilka är dina planer? Bli inspiratör och delta i Strömsös och hela Svenska Yles kampanj #platsförentill och gör din omgivning trevligare och roligare. Berätta om då du har öppnat ditt hem eller din fritid för någon från en annan kultur, för någon som är ensam eller för någon som du annars inte brukar umgås med. Eller berätta om hur du planerar ett sånt möte. Ladda upp en text och en bild (om du har) här längre ner på sidan.

Om du vill kan du använda vårt julkort:

Här kan du ladda ner kortet och läsa mera om kampanjen.

Texten Välkommen, Tervetuola, Welcome ritad i kalligrafisk stil
Texten Välkommen, Tervetuola, Welcome ritad i kalligrafisk stil Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström Strömsö (tv-program),#platsförentill

Dela en historia

* Registerbeskrivning för deltagande

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

  Lena Gillberg

  Trädgårdsexpert
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö