Hoppa till huvudinnehåll

Obama: USA kommer att hämnas på ryska cyberattacker

USA:s president Barack Obama.
USA:s avgående president barack Obama säger att hämnden ska ske på en av USA utvald tid och plats. USA:s president Barack Obama. Bild: EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL obama,Barack Obama

USA:s president Barack Obama säger att USA kommer att hämnas på Ryssland på grund av att landet anses ha försökt påverka det amerikanska valet genom cyberattacker.

En del av hämndåtgärderna kommer att vara tydliga och synas, medan andra kommer att vara hemliga, säger Obama till radiokanalen NPR.

Han säger att han har diskuterat direkt med den ryska presidenten om cyberattackerna.

Vita huset och USA:s underrättelsetjänst beskyller president Vladimir Putin för att personligen ha orkestrerat hackandet av demokratiska tjänstemäns e-post.

Obama säger att det hjälpte Donald Trumps kampanj och att Trump också måste ha vetat om den ryska inblandningen.

Inga bevis för påståendena har offentliggjorts. Obama håller en presskonferens om saken på fredagskvällen finsk tid.

Ryslands Lavrov: Ren idioti

Det var på torsdagen som tv-kanalen NBC gick ut med uppgifter om att det skulle vara Putin själv som beställt hackandet av de demokratiska e-postkontona.

NBC baserade sina uppgifter på två anonyma källor inom underrättelsetjänsten. CIA ska ha fått uppgifterna av diplomatkällor och spioner som arbetar för USA:s allierade. De två källorna säger att de har stort förtroende för att uppgifterna stämmer.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov viftar bort anklagelserna.

– Jag blev helt förbluffad när jag såg NBC:s program, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Det här handlar om en uppenbar enfald och programmet övertygar nog ingen.

Lavrov har i samma stil kommenterat all information om att Ryssland skulle ha arrangerat cyberattacker i syfte att påverka det amerikanska presidentvalet.

– Vi får med jämna mellanrum ta del av dylika anklagelser både från medier och amerikanska och europeiska politiker, säger Lavrov.

Ett flumsnack som inte har nånting med verkligheten att göra.― Dmitrij Peskov

- Men alla de här ryktena har aldrig backats upp med några bevis. Såna här anklagelser avslöjar bara en professionell inkompetens.

President Putins talesman Dmitrij Peskov sa igår att NBC:s uppgifter är underhållande struntprat.

– Ett flumsnack som inte har nånting med verkligheten att göra, enligt Peskov.

Talesmannen för ryska utrikesministeriet, Maria Zacharova menade att uppgifterna mest liknar en intern maktkamp mellan de amerikanska underrättelsetjänsterna.

Putin väntar med sitt svar

President Putin har ännu inte själv kommenterat uppgifterna. Eventuellt dyker frågan upp senare idag under hans statsbesök i Japan.

Tidigare i veckan sa han att anklagelserna om att Kreml skulle stå bakom hackerattackerna bara handlar om en hysteri som vissa kretsar piskar upp för att avleda uppmärksamheten från själva innehållet i dokumenten.

I tv-programmet menar NBC att den ursprungliga orsaken till hackerattackerna var Putins personliga konflikt med Hillary Clinton. Enligt nyhetskanalen ska han aldrig ha förlåtit Clinton för att hon offentligt ifrågasatte parlamentsvalen i Ryssland år 2011, då hon var utrikesminister.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes